Tavecchio: „Egyértelmű VAR-protokollok kellenek”

Tavecchio Carlo_napszemuvegben meccs utan.jpgA visszavonult játékvezető, Paolo Casarin, illetve a FIGC egykori elnöke, Carlo Tavecchio szerint a VAR használatát továbbra is a szabályok által alkotott keretrendszer hiányosságai hátráltatják.

A technológia számos vitás helyzetet generált a hétközi fordulóban, és a torinói derbi nyomán is többen felvetettek kérdéseket a rendszer használatát illetően.

„A bíróknak megvan a joguk a döntéshozáshoz, használniuk kell a VAR-rendszert, ami a segítésükre született.” - mondta Carlo Tavecchio a Radio Punto Nuovo munkatársának.

„Egyértelmű protokollokra van szükség, mivel jelenleg túl nagy szabadságot kapnak a játékvezetők, akik viszont így hibáznak is. Senki nem kérdőjelezi meg a játékvezetők státuszát, de a VAR a hibák elkerülésére készült, a rendszernek pedig nagyobb befolyást kellene biztosítani a tizenhatoson belüli incidensek vonatkozásában.”

A Corriere dello Sport számára interjút adó egykori játékvezető, Paolo Casarin még szigorúbb kritikát fogalmazott meg.

„Nem tudom megérteni, hogy a bírók miért nem aknázzák ki egy ilyen rendkívül hatékony eszköz potenciálják a hibák minimalizálására. Alá szeretném húzni, hogy a hibák minimalizálásáról beszélek, mivel csak ez megvalósítható, a hibák teljes kiküszöbölése lehetetlen.

Viszont szerintem nagyobb gondok vannak itt, méghozzá a háttérben. Csak feltételezni tudom, hogy a futballt a legfelső szinten irányítók nincsenek meggyőződve a VAR képességeiről. Állást kellene foglalni két pozíció közül, a VAR vagy nem jelent életszerű megoldást, vagy ki kell jelenteni, hogy ezt a VAR-rendszeres utat követjük, akinek pedig nem tetszik, annak ott az ajtó.

Elfogadhatatlan, hogy a VAR harmadik szezonjában még mindig nem sikerült egy megbízható protokollt kidolgozni. Nyilvánvaló, hogy a játékvezetők és a VAR-szobában helyet foglalók nem tudják, hogy mit tegyenek. A VAR-rendszert a szabálykönyvbe kell foglalni, és ezzel egyértelmű irányvonalakat kell nyújtani azoknak, akik ezt használják.

A játékvezetőknek úgy kellene tekinteniük a rendszerre, mint egy számukra szabadon használható eszközre, hogy ne kelljen szabályok mögé bújniuk. Régen a játékvezető hibázhatott, majd kijelenthette, hogy egyedül volt a pályán, és az adott pillanatban kellett gyorsan döntést hoznia. Manapság már csak azok a játékvezetők vannak egyedül a pályán, akik azt választják, hogy egyedül akarnak lenni ebben a helyzetben.

Úgy gondolom, hogy a párbeszédnek a játékvezető és a VAR-szoba között hasznos, azonban inkább a mérkőzést követően, nem pedig a meccs alatt.”

A sokat látott szakember a kezezés kapcsán is sarkos véleményt fogalmazott meg, véleménye szerint a vétlen kezezés fogalmának az eltörlése hiba.

„Azt kellene tanítanunk a gyerekeknek, hogy folyamatosan hátra legyen téve a kezük? Mostanában a lapok nagyon repkednek, akár edzők is kapnak, akik lábujjaikkal kilépnek a technikai területről.

A kezezésre vonatkozó szabályok csak azt szolgálják, hogy emelkedjen a gólok és az értékesített büntetők száma.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr7015284748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuventusFanatikus 2019.11.03. 14:48:37

Nem most kellene okosnak lenni...
Casarin mondandójával egyébként egyetértek.

humorpalanta 2019.11.04. 07:35:39

Igazat beszélnek. Én is ezt mondom mióta.

2019.11.03. 11:00 |

Címkék: bajnokság nyilatkozat meccsek