Tavecchio: „Egyértelmű VAR-protokollok kellenek”

Tavecchio Carlo_napszemuvegben meccs utan.jpgA visszavonult játékvezető, Paolo Casarin, illetve a FIGC egykori elnöke, Carlo Tavecchio szerint a VAR használatát továbbra is a szabályok által alkotott keretrendszer hiányosságai hátráltatják.

A technológia számos vitás helyzetet generált a hétközi fordulóban, és a torinói derbi nyomán is többen felvetettek kérdéseket a rendszer használatát illetően.

„A bíróknak megvan a joguk a döntéshozáshoz, használniuk kell a VAR-rendszert, ami a segítésükre született.” - mondta Carlo Tavecchio a Radio Punto Nuovo munkatársának.

„Egyértelmű protokollokra van szükség, mivel jelenleg túl nagy szabadságot kapnak a játékvezetők, akik viszont így hibáznak is. Senki nem kérdőjelezi meg a játékvezetők státuszát, de a VAR a hibák elkerülésére készült, a rendszernek pedig nagyobb befolyást kellene biztosítani a tizenhatoson belüli incidensek vonatkozásában.”

A Corriere dello Sport számára interjút adó egykori játékvezető, Paolo Casarin még szigorúbb kritikát fogalmazott meg.

„Nem tudom megérteni, hogy a bírók miért nem aknázzák ki egy ilyen rendkívül hatékony eszköz potenciálják a hibák minimalizálására. Alá szeretném húzni, hogy a hibák minimalizálásáról beszélek, mivel csak ez megvalósítható, a hibák teljes kiküszöbölése lehetetlen.

Viszont szerintem nagyobb gondok vannak itt, méghozzá a háttérben. Csak feltételezni tudom, hogy a futballt a legfelső szinten irányítók nincsenek meggyőződve a VAR képességeiről. Állást kellene foglalni két pozíció közül, a VAR vagy nem jelent életszerű megoldást, vagy ki kell jelenteni, hogy ezt a VAR-rendszeres utat követjük, akinek pedig nem tetszik, annak ott az ajtó.

Elfogadhatatlan, hogy a VAR harmadik szezonjában még mindig nem sikerült egy megbízható protokollt kidolgozni. Nyilvánvaló, hogy a játékvezetők és a VAR-szobában helyet foglalók nem tudják, hogy mit tegyenek. A VAR-rendszert a szabálykönyvbe kell foglalni, és ezzel egyértelmű irányvonalakat kell nyújtani azoknak, akik ezt használják.

A játékvezetőknek úgy kellene tekinteniük a rendszerre, mint egy számukra szabadon használható eszközre, hogy ne kelljen szabályok mögé bújniuk. Régen a játékvezető hibázhatott, majd kijelenthette, hogy egyedül volt a pályán, és az adott pillanatban kellett gyorsan döntést hoznia. Manapság már csak azok a játékvezetők vannak egyedül a pályán, akik azt választják, hogy egyedül akarnak lenni ebben a helyzetben.

Úgy gondolom, hogy a párbeszédnek a játékvezető és a VAR-szoba között hasznos, azonban inkább a mérkőzést követően, nem pedig a meccs alatt.”

A sokat látott szakember a kezezés kapcsán is sarkos véleményt fogalmazott meg, véleménye szerint a vétlen kezezés fogalmának az eltörlése hiba.

„Azt kellene tanítanunk a gyerekeknek, hogy folyamatosan hátra legyen téve a kezük? Mostanában a lapok nagyon repkednek, akár edzők is kapnak, akik lábujjaikkal kilépnek a technikai területről.

A kezezésre vonatkozó szabályok csak azt szolgálják, hogy emelkedjen a gólok és az értékesített büntetők száma.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr1115284748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuventusFanatikus 2019.11.03. 14:48:37

Nem most kellene okosnak lenni...
Casarin mondandójával egyébként egyetértek.

humorpalanta 2019.11.04. 07:35:39

Igazat beszélnek. Én is ezt mondom mióta.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1850) bajnokság (3373) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1646) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2426) meccsek (4141) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása