Pénzügyi útikalauz stopposoknak - avagy mennyibe is kerül egy játékos megvásárlása?

raiola_mino_mosoly.jpgA transzferszezon közeledtével érdemes lehet áttekinteni, hogy a klubok pénzügyeire miként hat egy-egy játékos megvétele vagy eladása. Ezzel kapcsolatban sok tévhit kering, de az alábbiakban megpróbálunk némi segítséget nyújtani a számok helyes értelmezéséhez. 

Nagyon elterjedt az a megközelítés, hogy összeadjuk az átigazolási díjakat, abból levonjuk az eladásokat és kész, passz, meg is van a mercato egyenlege. (Tehát pl. vettünk három játékost összesen 145 millióért és eladtunk kettőt 60-ért, így 145-60=85 milliót költöttünk.) Ez így nagyon kézenfekvő megoldás, de sajnos teljesen fals. Szerencsére a valós helyzet sem annyira bonyolult. 

A dolgok megértéséhez azt kell észben tartani, hogy a klubok mint cégek esetében (hiszen ebből a szempontból pont úgy működnek, mint a vállalatok) a mérleg szerinti eredmény nem egyenlő a készpénz állomány változásával (cash flow-val). A Juventus pedig egyben gazdasági társaság is - ha mi, szurkolók elsősorban nem is így gondolunk rá - és minden évben nyilvánossá kell tennie a gazdálkodási beszámolóját. 

Játékosok vásárlása

A vásárlás pillanatában lényegében nincs költsége a klubnak. A könyvekben pénz megy "kifelé" (az eladó klub felé), és a játékos használati joga jön "befelé". Azaz megveszünk valakit 100 millióért, akkor a pénzünk csökken 100 millióval, de cserébe van egy 100 millió értékű használati jogunk, így veszteségünk nem keletkezett. Ez így jól hangzik, hiszen úgy tűnhet, rogyásig vásárolhatunk, ingyen vannak a játékosok, juhé! Sajnos ez nem így van, több szempontból sem. 

Szóval, akkor hogyan lesz ebből költsége a klubnak? A válasz az amortizáció. Pont úgy, mint mondjuk a gépek esetében. A klub könyvelője szempontjából lényegében mindegy, hogy egy játékost (azaz egy emberi lényt) vagy egy futópadot veszünk, pont ugyanúgy fogja könyvelni. Az amortizáció (értékvesztés) lesz a játékosvásárláshoz kapcsolódó éves költsége a klubnak. Ha például 100 millióért veszünk valakit és 5 éves szerződést írunk vele alá, akkor 100/5 = 20 millió lesz az éves költségünk. 

Erre a költségre jön még a játékos bére, ami éves szinten akár hasonló összeg is lehet, mint az amortizáció. A példában említett 100 millió játékos pl. simán kereshet akár 20 milliót évente és így már duplázódott is a klub költsége. 

Az egész dologban nincs szerepe annak, hogy a játékos árát hány év alatt fizetjük ki. Elterjedt megközelítés az, hogy amennyiben a 100 milliós vételárat 3 év alatt fizetjük ki az eladó klubnak, akkor az éves költségünk 100/3=33,3 millió lesz. Miközben, ahogy a fenti levezetésben látható, a valós költség 20 millió. A részletekben való fizetés a klub cash flow-ját segíti, hiszen hiába vagyunk papíron nyereségesek, ha nincs egy fillér sem a bankszámlánkon, akkor nem tudjuk kifizetni a játékosokat. 

A képet az árnyalja még, hogy a játékosok vásárlásánál felmerülnek azonnali költségek is, pl. adók, aláírási pénz, ügynöki díjak, stb, de ezek általában jóval alacsonyabbak, mint a transzferdíj és a bér. Ez alól az ingyen igazolt játékosok jelenthetnek kivételt, hiszen az ő esetükben általában magasabb az aláírási pénz és az ügynöki díj is. Az ingyen igazolt játékosoknak egyébként sokszor hasonló a költsége, mint a "pénzért" igazoltaknak, épp azért, mert a bérigényük magasabb. 

Játékosok eladása

100 millióért vettünk valakit, eladtuk 60 millióért, mégis nyereséget termeltünk. Lehetséges ez? A válasz igen, épp a fent emlegetett amortizáció miatt. A sokat emlegetett 100 milliós játékosunk értéke a harmadik év végén a könyvekben már csak 40 millió. Ugyebár évente 20 milliót veszített az amortizáció révén, ezt már elszámoltuk költségnek. Ha ilyenkor eladjuk 60 millióért, akkor azonnal 20 milliós nyereségünk keletkezik, mert a bevételünk nagyobb, mint a játékos könyvekben nyilvántartott értéke. Ha mondjuk 30 millióért adtuk volna el, akkor 10 millió lenne a veszteségünk. (Egy magas bérű játékost még így is megérheti eladni, hiszen a következő 2 évben legalább a bérét nem kell fizetni.)
Arra figyeljünk, hogy a könyv szerint értéknek semmi köze a Transfermarkt adataihoz, ami a játékosok "eszmei" értékét teszi közzé, amennyiért mondjuk egy másik klub meg tudná venni a játékost. 

Hogy jön a képbe az FFP?

Az FFP (Financial Fair Play - azaz Pénzügyi Fair Play, hogy legalább harmadrészben adjunk egy magyar fordítást) célja az (lenne), hogy a klubok egészséges gazdálkodását segítse, azaz a klubok ne költhessenek többet, mint amennyi a bevételük. Az más kérdés, hogy a klubok eddig elég könnyen ki tudták ezt játszani, gondoljunk csak a PSG-re vagy Manchester Cityre, amelyek ugyan kaptak büntetéseket, de azoknak igen csekély jelentősége volt. De elviekben az FFP lényege az lenne, hogy a klubok ne legyenek veszteségesek. Egészen pontosan minimális veszteséget engedélyez az FFP is, de ez lényegében elhanyagolható. 

Az FFP a veszteségeket értelemszerűen a klubok könyvelése szerint vizsgálja, amelyek a fent vázolt elvek szerint működnek. Továbbá, a pénzügyeket mindig 3 éves ciklusokban veszik szemügyre (azaz egy veszteséges év kiegyenlíthető egy nyereségessel). Az évek a fociszezonokhoz igazodnak. 

 No, hát most már minden világos, nemde bár? Akkor jöhet a fontosabb kérdés: vajon érkezik De Ligt? És ha igen, mennyi lesz az éves költsége? A megfejtéseket a szerkesztőség címére várjuk, a helyes megfejtők között hároméves Juventus blog előfizetéseket sorsolunk ki! :)

- írta: Attila F -

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr3314907100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alexGicamo 2019.06.23. 13:19:17

Köszönjük a felvilágosítást ! Így már minden tiszta . Avagy zöld ? ( Az ötödik elem ) :-)

jeneiPALI 2019.06.23. 13:31:31

Jön De ligt jövö héen bejelentjuk

Csak Csucsu 2019.06.23. 14:44:24

Engem nem érdekel, hogy meg smint amíg profitálunk bárkinek a kiváló játékából..Nyílván szörnyű adósságokba a foci és a káprázat miatt nem illik egy klubot se tönkretenni...de nekem Agnelli nem azt a kóklert teljesíti meg akitól aggódnom kéne hogy elkölt gyors 500at majd ha nem sikerül akkor lelép mimeg szívjuk a fogunk az ffp miatt... Biztos vagyok benne, hogy ők ezeket a döntéseket 110%-ig megfontolják...nem véletlenül sz*rakadunk kivásárlási záradékokon... Ezért van, hogy régebben lemaradtunk egyes játékosokról mert más "lerakta a pénzt" s végre most látni azt, hogyha egy játékos meghallja a Juventus nevét nem egyből a lóvé hanem a klub szellemisége hatja át először az már más, hogy a Játékosügynökök sz*rnak arra hogy most épp a Juventusnak vagy a Csangcsun jatajnak adnak el egy játékost.

Watakuki 2019.06.23. 14:49:12

Szuper kis iromány lett :)

giorgio007 2019.06.23. 16:41:08

Azt még azért hozzátehetjük, h a klub az értékesítésibe (jegyek, Juve Store stb. áraiba) valószínűleg beleépítí a játékos amortizációját, így a játékos ára gyakorlatilag megtérülhet. Hisz elvileg ez a lényege az értekvesztésnek. Adómentes nyereség. Azt meg mindenki szereti :)

Bianconero 2019.06.23. 21:25:18

Köszönjük Attila F! Nagyon olvasmányos és tartalmas írás!

Vajon a játékos amortizációjában hogy számolódik az életkor vagy a teljesítménye? Simán az aktuális piaci értékét nézik és amennyivel kevesebb az mint amiért vettük, az az értékvesztés? Na de ha így is van, honnan tudhatjuk a piaci értékét? Pl. ha épp nincs kérője, akkor mit néz a könyvelő, a transfermarkt.de-t? :-)

bianconeri83 2019.06.23. 21:32:59

@Bianconero: szerintem csak azt nézik, hogy mi volt a vételár és hány éves a szerződés, a kor, teljesítmény, valós piaci ár számvitelileg irreleváns.
Mondjuk az felmerült bennem, hogy egy ingyen játékos esetében mit amortizálnak? Az aláírási pénzt?

Attila F 2019.06.23. 23:09:18

@Bianconero: Értékvesztés = vételár/szerződés hossza. 100 millióért vettük, 5 éves a szerződése, így 20 millió az éves értékvesztés. Ez független a teljesítménytől és a kortól, illetve minden más faktortól.

Attila F 2019.06.23. 23:12:07

@bianconeri83: Nagyon jó kérdés, én sem tudom biztosan. Az aláírási pénzt nem; esetleg megállapítanak neki valamilyen értéket és azzal kerül be a könyvekbe.

Bianconero 2019.06.24. 06:17:49

@Attila F: köszi, bár nem erre gondoltam! :-) Ez a könyv szerinti értékvesztés, de ezen felül mi van ha még öregszik is vagy rosszul játszik?

Megveszed 100-ért 5 évre, 1 év múlva papíron 80-at, de a piacon csak 50-et ér. Ez a mínusz 30 nem értékvesztés? A klub eszközértéke csökken, nem? Ha eladod 50-ért, ez a 30 veszteségként kell szerepeljen?

Szóval csak ezen filóztam, hogy a könyvelésben hogy vizsgálják ezeket. Szerintem összedolgozik a könyvelő és a sportigazgató és talán még a blogot is olvassák kritikákat kutatva. :-)

Hol van nyilvántartva, honnan tudja a többi klub, hogy 50-et ér ma? Bocs, lassan már a játékosügynöki szakmát faggatom ki. :-)

Il Principino 2019.06.24. 08:22:27

Értékvesztés,amortizáció...Akkor hogy a tökömbe emelkedett Pogba ára,amikor idősösött és csak pár év van hátra a szerződéséből?140-150 milliót emlegetnek vele kapcsolatban,hogy annyiért engednék el,miközben 105 millióért adtuk el nekik..Jobb játékos nem lett,teljesítménye sem az olasz időket idézi..

Rivendell 2019.06.24. 08:29:24

@Il Principino: statisztikailag,szerintem hozza a Juvés időszakát. Növekedett a marketing értéke,világbajnok lett az MU által még nagyobb réteg ismeri,gazdagabb csapatból kéne kivásárolni,már nem 1 3 évvel ez előtti Juvéból,játékos árak csak emelkedtek. 26 évesen még mindig nem idős. Nem kell nekik kényszerből eladni.

Il Principino 2019.06.24. 09:20:37

@Rivendell: vb cím oké dobott az ázsióján,de a csapata sem a legszebb napjait éli mostanság,amivel sztem vesztett az értékéből a klub..Csak így végig gondolva a leírtak szerint ez érdekes sztem,miután balhéja is volt Mourinhoval :)
Az is érdekes,hogy ha valamelyik spanyol gigász igazol valakit,annak mindjárt csilliárdos kivásárlási árat tesznek a szerződésébe,nálunk ez miért nem működik,hogy elriasszuk a többi klubot az értékeinktől?!

"Az FC Barcelona csütörtökön a hivatalos honlapján jelentette be, hogy szabadon igazolható játékosként szerződtette Frenkie de Jong menedzserének, Ali Dursunnak a fiát, a NAC Bredától érkező Mike van Beijnent.

A 20 éves jobbhátvéd 2021 nyaráig szóló megállapodást kötött a katalán klubbal, kivásárlási árát 100 millió euróban határozták meg."

Egy noname játékosról beszélünk..

steven.h 2019.06.24. 10:06:50

@Il Principino: Az lényegtelen ilyen szempontból, mivel mindenki annyit ér a fociban amennyit adnak érte.

Az MU ha eladja 150 millióért miközben csak a könyveiben már csak 60 szerepel, akkor 90 millió nyereséget fog realizálni az üzleten.

Szerintem számvitelileg egy futballista értéke abba a kategóriába esik, amit nem tudsz újraértékelni a teljesítményével vagy egyéb más körülményével, pont ezért lehet az hogy van akin veszteséget könyvel el, van akin meg nyereséget. Ergo a piaci értékre való év végi fel vagy leértékelés itt nem lehetséges. Pont mint egy olyan szabadalomnál ami egyedi és nincs piaca.

Attila F 2019.06.24. 11:35:47

@Il Principino: A könyv szerinti érték és a piaci érték két teljesen különböző dolog. A klub annyiért adja el a játékosát, amennyiért tudja. A "piaci érték" nem egy objektív dolog, hanem mindig annyi, amennyiért egy klub hajlandó eladni, egy másik pedig hajlandó venni.
A spanyoloknál kötelező a szerződésbe kivásárlási árat tenni, de ez sem úgy működik, hogy a klub "beteszi" és kész, hanem a játékossal, illetve az ügynökével meg kell alkudni. A kivásárlási ár simán védheti a játékost is, hiszen ha alacsony, akkor könnyen ki tudja fizetni egy másik klub.

2019.06.23. 13:00 |

Címkék: klub vendégblogger kitekintő