Pénzügyi útikalauz stopposoknak - avagy mennyibe is kerül egy játékos megvásárlása?

raiola_mino_mosoly.jpgA transzferszezon közeledtével érdemes lehet áttekinteni, hogy a klubok pénzügyeire miként hat egy-egy játékos megvétele vagy eladása. Ezzel kapcsolatban sok tévhit kering, de az alábbiakban megpróbálunk némi segítséget nyújtani a számok helyes értelmezéséhez. 

Nagyon elterjedt az a megközelítés, hogy összeadjuk az átigazolási díjakat, abból levonjuk az eladásokat és kész, passz, meg is van a mercato egyenlege. (Tehát pl. vettünk három játékost összesen 145 millióért és eladtunk kettőt 60-ért, így 145-60=85 milliót költöttünk.) Ez így nagyon kézenfekvő megoldás, de sajnos teljesen fals. Szerencsére a valós helyzet sem annyira bonyolult. 

A dolgok megértéséhez azt kell észben tartani, hogy a klubok mint cégek esetében (hiszen ebből a szempontból pont úgy működnek, mint a vállalatok) a mérleg szerinti eredmény nem egyenlő a készpénz állomány változásával (cash flow-val). A Juventus pedig egyben gazdasági társaság is - ha mi, szurkolók elsősorban nem is így gondolunk rá - és minden évben nyilvánossá kell tennie a gazdálkodási beszámolóját. 

Játékosok vásárlása

A vásárlás pillanatában lényegében nincs költsége a klubnak. A könyvekben pénz megy "kifelé" (az eladó klub felé), és a játékos használati joga jön "befelé". Azaz megveszünk valakit 100 millióért, akkor a pénzünk csökken 100 millióval, de cserébe van egy 100 millió értékű használati jogunk, így veszteségünk nem keletkezett. Ez így jól hangzik, hiszen úgy tűnhet, rogyásig vásárolhatunk, ingyen vannak a játékosok, juhé! Sajnos ez nem így van, több szempontból sem. 

Szóval, akkor hogyan lesz ebből költsége a klubnak? A válasz az amortizáció. Pont úgy, mint mondjuk a gépek esetében. A klub könyvelője szempontjából lényegében mindegy, hogy egy játékost (azaz egy emberi lényt) vagy egy futópadot veszünk, pont ugyanúgy fogja könyvelni. Az amortizáció (értékvesztés) lesz a játékosvásárláshoz kapcsolódó éves költsége a klubnak. Ha például 100 millióért veszünk valakit és 5 éves szerződést írunk vele alá, akkor 100/5 = 20 millió lesz az éves költségünk. 

Erre a költségre jön még a játékos bére, ami éves szinten akár hasonló összeg is lehet, mint az amortizáció. A példában említett 100 millió játékos pl. simán kereshet akár 20 milliót évente és így már duplázódott is a klub költsége. 

Az egész dologban nincs szerepe annak, hogy a játékos árát hány év alatt fizetjük ki. Elterjedt megközelítés az, hogy amennyiben a 100 milliós vételárat 3 év alatt fizetjük ki az eladó klubnak, akkor az éves költségünk 100/3=33,3 millió lesz. Miközben, ahogy a fenti levezetésben látható, a valós költség 20 millió. A részletekben való fizetés a klub cash flow-ját segíti, hiszen hiába vagyunk papíron nyereségesek, ha nincs egy fillér sem a bankszámlánkon, akkor nem tudjuk kifizetni a játékosokat. 

A képet az árnyalja még, hogy a játékosok vásárlásánál felmerülnek azonnali költségek is, pl. adók, aláírási pénz, ügynöki díjak, stb, de ezek általában jóval alacsonyabbak, mint a transzferdíj és a bér. Ez alól az ingyen igazolt játékosok jelenthetnek kivételt, hiszen az ő esetükben általában magasabb az aláírási pénz és az ügynöki díj is. Az ingyen igazolt játékosoknak egyébként sokszor hasonló a költsége, mint a "pénzért" igazoltaknak, épp azért, mert a bérigényük magasabb. 

Játékosok eladása

100 millióért vettünk valakit, eladtuk 60 millióért, mégis nyereséget termeltünk. Lehetséges ez? A válasz igen, épp a fent emlegetett amortizáció miatt. A sokat emlegetett 100 milliós játékosunk értéke a harmadik év végén a könyvekben már csak 40 millió. Ugyebár évente 20 milliót veszített az amortizáció révén, ezt már elszámoltuk költségnek. Ha ilyenkor eladjuk 60 millióért, akkor azonnal 20 milliós nyereségünk keletkezik, mert a bevételünk nagyobb, mint a játékos könyvekben nyilvántartott értéke. Ha mondjuk 30 millióért adtuk volna el, akkor 10 millió lenne a veszteségünk. (Egy magas bérű játékost még így is megérheti eladni, hiszen a következő 2 évben legalább a bérét nem kell fizetni.)
Arra figyeljünk, hogy a könyv szerint értéknek semmi köze a Transfermarkt adataihoz, ami a játékosok "eszmei" értékét teszi közzé, amennyiért mondjuk egy másik klub meg tudná venni a játékost. 

Hogy jön a képbe az FFP?

Az FFP (Financial Fair Play - azaz Pénzügyi Fair Play, hogy legalább harmadrészben adjunk egy magyar fordítást) célja az (lenne), hogy a klubok egészséges gazdálkodását segítse, azaz a klubok ne költhessenek többet, mint amennyi a bevételük. Az más kérdés, hogy a klubok eddig elég könnyen ki tudták ezt játszani, gondoljunk csak a PSG-re vagy Manchester Cityre, amelyek ugyan kaptak büntetéseket, de azoknak igen csekély jelentősége volt. De elviekben az FFP lényege az lenne, hogy a klubok ne legyenek veszteségesek. Egészen pontosan minimális veszteséget engedélyez az FFP is, de ez lényegében elhanyagolható. 

Az FFP a veszteségeket értelemszerűen a klubok könyvelése szerint vizsgálja, amelyek a fent vázolt elvek szerint működnek. Továbbá, a pénzügyeket mindig 3 éves ciklusokban veszik szemügyre (azaz egy veszteséges év kiegyenlíthető egy nyereségessel). Az évek a fociszezonokhoz igazodnak. 

 No, hát most már minden világos, nemde bár? Akkor jöhet a fontosabb kérdés: vajon érkezik De Ligt? És ha igen, mennyi lesz az éves költsége? A megfejtéseket a szerkesztőség címére várjuk, a helyes megfejtők között hároméves Juventus blog előfizetéseket sorsolunk ki! :)

- írta: Attila F -

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr7414907100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alexGicamo 2019.06.23. 13:19:17

Köszönjük a felvilágosítást ! Így már minden tiszta . Avagy zöld ? ( Az ötödik elem ) :-)

jeneiPALI 2019.06.23. 13:31:31

Jön De ligt jövö héen bejelentjuk

Csak Csucsu 2019.06.23. 14:44:24

Engem nem érdekel, hogy meg smint amíg profitálunk bárkinek a kiváló játékából..Nyílván szörnyű adósságokba a foci és a káprázat miatt nem illik egy klubot se tönkretenni...de nekem Agnelli nem azt a kóklert teljesíti meg akitól aggódnom kéne hogy elkölt gyors 500at majd ha nem sikerül akkor lelép mimeg szívjuk a fogunk az ffp miatt... Biztos vagyok benne, hogy ők ezeket a döntéseket 110%-ig megfontolják...nem véletlenül sz*rakadunk kivásárlási záradékokon... Ezért van, hogy régebben lemaradtunk egyes játékosokról mert más "lerakta a pénzt" s végre most látni azt, hogyha egy játékos meghallja a Juventus nevét nem egyből a lóvé hanem a klub szellemisége hatja át először az már más, hogy a Játékosügynökök sz*rnak arra hogy most épp a Juventusnak vagy a Csangcsun jatajnak adnak el egy játékost.

Watakuki 2019.06.23. 14:49:12

Szuper kis iromány lett :)

giorgio007 2019.06.23. 16:41:08

Azt még azért hozzátehetjük, h a klub az értékesítésibe (jegyek, Juve Store stb. áraiba) valószínűleg beleépítí a játékos amortizációját, így a játékos ára gyakorlatilag megtérülhet. Hisz elvileg ez a lényege az értekvesztésnek. Adómentes nyereség. Azt meg mindenki szereti :)

Bianconero 2019.06.23. 21:25:18

Köszönjük Attila F! Nagyon olvasmányos és tartalmas írás!

Vajon a játékos amortizációjában hogy számolódik az életkor vagy a teljesítménye? Simán az aktuális piaci értékét nézik és amennyivel kevesebb az mint amiért vettük, az az értékvesztés? Na de ha így is van, honnan tudhatjuk a piaci értékét? Pl. ha épp nincs kérője, akkor mit néz a könyvelő, a transfermarkt.de-t? :-)

bianconeri83 2019.06.23. 21:32:59

@Bianconero: szerintem csak azt nézik, hogy mi volt a vételár és hány éves a szerződés, a kor, teljesítmény, valós piaci ár számvitelileg irreleváns.
Mondjuk az felmerült bennem, hogy egy ingyen játékos esetében mit amortizálnak? Az aláírási pénzt?

Attila F 2019.06.23. 23:09:18

@Bianconero: Értékvesztés = vételár/szerződés hossza. 100 millióért vettük, 5 éves a szerződése, így 20 millió az éves értékvesztés. Ez független a teljesítménytől és a kortól, illetve minden más faktortól.

Attila F 2019.06.23. 23:12:07

@bianconeri83: Nagyon jó kérdés, én sem tudom biztosan. Az aláírási pénzt nem; esetleg megállapítanak neki valamilyen értéket és azzal kerül be a könyvekbe.

Bianconero 2019.06.24. 06:17:49

@Attila F: köszi, bár nem erre gondoltam! :-) Ez a könyv szerinti értékvesztés, de ezen felül mi van ha még öregszik is vagy rosszul játszik?

Megveszed 100-ért 5 évre, 1 év múlva papíron 80-at, de a piacon csak 50-et ér. Ez a mínusz 30 nem értékvesztés? A klub eszközértéke csökken, nem? Ha eladod 50-ért, ez a 30 veszteségként kell szerepeljen?

Szóval csak ezen filóztam, hogy a könyvelésben hogy vizsgálják ezeket. Szerintem összedolgozik a könyvelő és a sportigazgató és talán még a blogot is olvassák kritikákat kutatva. :-)

Hol van nyilvántartva, honnan tudja a többi klub, hogy 50-et ér ma? Bocs, lassan már a játékosügynöki szakmát faggatom ki. :-)

Il Principino 2019.06.24. 08:22:27

Értékvesztés,amortizáció...Akkor hogy a tökömbe emelkedett Pogba ára,amikor idősösött és csak pár év van hátra a szerződéséből?140-150 milliót emlegetnek vele kapcsolatban,hogy annyiért engednék el,miközben 105 millióért adtuk el nekik..Jobb játékos nem lett,teljesítménye sem az olasz időket idézi..

Rivendell 2019.06.24. 08:29:24

@Il Principino: statisztikailag,szerintem hozza a Juvés időszakát. Növekedett a marketing értéke,világbajnok lett az MU által még nagyobb réteg ismeri,gazdagabb csapatból kéne kivásárolni,már nem 1 3 évvel ez előtti Juvéból,játékos árak csak emelkedtek. 26 évesen még mindig nem idős. Nem kell nekik kényszerből eladni.

Il Principino 2019.06.24. 09:20:37

@Rivendell: vb cím oké dobott az ázsióján,de a csapata sem a legszebb napjait éli mostanság,amivel sztem vesztett az értékéből a klub..Csak így végig gondolva a leírtak szerint ez érdekes sztem,miután balhéja is volt Mourinhoval :)
Az is érdekes,hogy ha valamelyik spanyol gigász igazol valakit,annak mindjárt csilliárdos kivásárlási árat tesznek a szerződésébe,nálunk ez miért nem működik,hogy elriasszuk a többi klubot az értékeinktől?!

"Az FC Barcelona csütörtökön a hivatalos honlapján jelentette be, hogy szabadon igazolható játékosként szerződtette Frenkie de Jong menedzserének, Ali Dursunnak a fiát, a NAC Bredától érkező Mike van Beijnent.

A 20 éves jobbhátvéd 2021 nyaráig szóló megállapodást kötött a katalán klubbal, kivásárlási árát 100 millió euróban határozták meg."

Egy noname játékosról beszélünk..

steven.h 2019.06.24. 10:06:50

@Il Principino: Az lényegtelen ilyen szempontból, mivel mindenki annyit ér a fociban amennyit adnak érte.

Az MU ha eladja 150 millióért miközben csak a könyveiben már csak 60 szerepel, akkor 90 millió nyereséget fog realizálni az üzleten.

Szerintem számvitelileg egy futballista értéke abba a kategóriába esik, amit nem tudsz újraértékelni a teljesítményével vagy egyéb más körülményével, pont ezért lehet az hogy van akin veszteséget könyvel el, van akin meg nyereséget. Ergo a piaci értékre való év végi fel vagy leértékelés itt nem lehetséges. Pont mint egy olyan szabadalomnál ami egyedi és nincs piaca.

Attila F 2019.06.24. 11:35:47

@Il Principino: A könyv szerinti érték és a piaci érték két teljesen különböző dolog. A klub annyiért adja el a játékosát, amennyiért tudja. A "piaci érték" nem egy objektív dolog, hanem mindig annyi, amennyiért egy klub hajlandó eladni, egy másik pedig hajlandó venni.
A spanyoloknál kötelező a szerződésbe kivásárlási árat tenni, de ez sem úgy működik, hogy a klub "beteszi" és kész, hanem a játékossal, illetve az ügynökével meg kell alkudni. A kivásárlási ár simán védheti a játékost is, hiszen ha alacsony, akkor könnyen ki tudja fizetni egy másik klub.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3376) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (857) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9900) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2427) meccsek (4145) mercato (4134) nyilatkozat (7426) Olasz Kupa (321) összefoglaló (408) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása