Rabiot, az öntörvényű fenegyerek

rabiot_adrien_psg_2.jpgEgy huszonnégy éves játékoshoz képest Adrien Rabiot igencsak ügyesen gyűjtögette a tapasztalatokat, ami a jelentős visszhangokat keltő helyzeteket illeti, sok játékos egész karrierje alatt nem képezi annyi megosztó helyzet alanyát, amennyit mindeddig a francia középpályásnak sikerült.

Vegyük csak példának 2014 nyarát, amikor a PSG új szerződést kínált a játékosnak, aki azonban inkább megegyezett az AS Roma együttesével, hogy aztán pár hónappal később meggondolja magát, aztán mégis aláírja az új párizsi szerződést.

Vagy megemlíthetjük a 2015-os Francia Kupa-döntőt, amelyről a futballista azért maradt le, mert nem sikerült időben megjelennie egy edzésen.

Vagy amikor a PSG aktuális edzőjét, Laurent Blanc-ot azzal próbálta kellemetlen helyzetbe hozni 2015 decemberében, hogy Nasser Al-Khelaifi klubelnökhöz fordult kölcsönadást kérvényezve, amennyiben kevesebb játéklehetőségre számíthat a jövőben.

Mindeközben sikerült a válogatott stábjával is összetűzésbe kerülnie, hiszen visszautasította a tartalékkeretbeli tagságot a tavaly, amellyel kivívta magának a szövetségi kapitány rosszallását, ám szerencséjére Didier Deschamps a játékos fiatalságára hivatkozva nem zárta ki, hogy a jövőben majd még számít a játékosra.

A középpályás több ízben ismét elutasította a párizsiak szerződésajánlatát, és bár többször felmerült a Barcelonához igazolás lehetősége, jelenleg úgy tűnik, hogy a Juventusnál köthet ki, amint lejár a 2014-ben kötött ötéves szerződése.

Annyi bizonyos, hogy a PSG-nél utoljára december 11-én lépett pályára, decemberben pedig az akkori sportigazgató, Antero Henrique a Yahoo Sport France számára azt nyilatkozta, hogy a játékost a klub korlátlan ideig száműzte a kezdőcsapatból.

A francia játékos mindeddig közel 250 alkalommal szerepelt a felnőtt csapatban, és 13 jelentős trófeával büszkélkedhet az önéletrajzában, azonban az elmúlt szezonban sikerült elérnie, hogy sem a klubcsapatában, sem pedig a válogatottban nem számítottak már rá.

Szóval a kérdés adja magát: egy rendkívül határozott fiatal futballistáról van szó, aki mindent saját belátása szerint tesz a céljainak a megvalósítása érdekében, vagy olyan futballistáról van szó, aki eltévelyedett és kissé megszédült a siker első fuvallataitól?

Martine Moulin először akkor találkozott Adrien Rabiot-val, amikor a játékos még csak egy tizenéves srác volt, ő pedig gyerekekkel foglalkozott az US Creteil keretében, amely Párizs délkeleti szegletében található futballklub. A Bleacher Report megkeresésére a pedagógus fenoménként jellemezte a játékost, akit olykor render kellett igazítani, azonban a viselkedésével nem voltak igazán gondok.

„Elég visszahúzódó volt, de olykor a bohócot is játszott a csoportban. Ritkán adódott bármilyen gond Adriennel, és soha nem panaszkodott senki sem rá. Olykor kissé szilaj volt, de csak nyolc éves volt. Mindig kedveltem őt.”

Adrien Rabiot hat évet töltött az US Creteil klubnál, illetve ez idő alatt megfordult az US Alfortville kereténél is, majd 2008-ban a Manchester City akadémiájához csatlakozott. Azonban az angol klubnál csak hat hónapig volt maradása, és visszatért Franciaországba, miután azzal vádolta meg az angol klubot, hogy nem tartotta be a megtett ígéreteket.

„Amikor 13 évesen elhagyta a Manchester City együttesét, egyértelműen látható volt, hogy a srác tudja, hogy mit akar. A prioritást a játéklehetőség jelentette, és ő mindig ilyen volt, csak a játék, a játék és a játék számított.” - mondta Martine Moulin.

Adrien Rabiot az US Creteil keretében volt, amikor élete legnagyobb traumáját volt kénytelen megélni. Édesapja agyérgörcsöt szenvedett 2007-ben, aminek a nyomán Michel Rabiot teljesen mozgásképtelenné vált, bezártságszindromának lett áldozata, így bár öntudatánál van, azonban kommunikálni a külvilággal csak a szemhéjainak a mozgatásával képes. Michel Rabiot volt az, aki a PSG szurkolójaként elvitte fiát a meccsekre, mostanra azonban kerekesszékhez kötve éli életét.

„Ha valaki nem szembesült ezzel a betegséggel, nem igazán értheti meg a helyzetet.” – olvashatók Adrien Rabiot szavai a Le Parisien hasábjain, 2012 júliusában. „Nagyon nyugtalanító érzés. A balesete óta a pályán érte is harcolok.”

Adrien Rabiot édesapjának a betegsége az egyik ok, amiért a mostanra elhíresült édesanya, Veronique Rabiot olyan fontos szerepet vállal fia karrierjében, ügynökeként sokszor képviseli fiát, illetve sok esetben a média képviselőivel is értekezik fia helyzetével kapcsolatban.

rabiot_es_anyukaja.jpg„Az édesanya részt vállal a játékos összes döntésében, sőt, olykor kezdeményezőként is lép fel.” – mondta Dominique Severac, a Le Parisien újságírója, aki kiemelten foglalkozik a PSG ügyeivel. „Rátelepszik a fiára. A befolyása jelentős és teljes.”

Adrien Rabiot 2010-ben csatlakozott a PSG együtteséhez, amikor 15 éves volt, a felnőtt csapathoz pedig 2012-ben került. Fiatalkora ellenére a játékos igencsak határozott volt már ekkor is, hiszen például amikor a PSG elutasította, hogy az édesanya elkísérhesse a fiát az első szezonja közben egy katari útra, a futballista inkább az utazás kihagyása mellett döntött. Martine Moulin ekkoriban találkozott az édesanyával, és élénken emlékszik arra, milyen elégedetlen volt az édesanya emiatt a PSG akkori mesterével, Carlo Ancelottival.

„Megnevettetett, mert elmondta, hogy addig várakozott, amíg meg nem jelent Carlo Ancelotti, hogy aztán az irodájában beszélhessen vele. Carlo Ancelotti olyan ember, aki egyesek számára félelmet sugározhat, azonban Veronique Rabiot nem fél semmitől.”

A középpályást a 2012-13-as szezon végéig a klub kölcsönadta a Toulouse együttesének, tavaly pedig a Toulouse akkori edzője, Alain Casanova elmondta, hogy a nevelés célzatú kölcsönadás ellenére a dolgok nemigen változtak, hiszen anno az édesanya részt kívánt venni a felnőtt csapat minden egyes edzésén, azonban az edző megtagadta az engedélyt.

Az egykori norvég csatár, Daniel Braaten a Toulouse együttesénél Adrien Rabiot csapattársa volt öt hónapig, és elmondta, hogy a fiatal srác az edzéseken igencsak komoly benyomást tett mindenkire.

„Olyan volt, mintha egy férfi játszott volna egy gyermek testében.” – idézi a csatár szavait a Bleacher Report. „Voltak olyan pillanatok, amikor mindenki csak azt kérdezte, hogy ezt miképpen csinálta, és egyszerűen a fejünket vakartuk. Egyes pillanatokban nagyon magas technikai szintet képviselt.

Sikerre éhes volt, alázatos és tanulásra hajlandó. Nem láttam makacsság jeleit, csak egy fiatal srácot láttam, aki boldogan futballozott. És jól teljesített nálunk.”

A párizsi külvárosban nevelkedett játékosként Adrien Rabiot szimbolikus jelentőséggel bírt a PSG számára, és bár olyanokkal kellett megküzdenie a játéklehetőségért, mint Thiago Motta, Blaise Matuidi és Marco Verratti, az elegáns mozgású ballábas középpályás szépen lassan beverekedte magát a kezdőcsapatba.

A 2017 februárjában rendezett, azóta elhíresült BL-meccsen, amelyen a PSG 4-0 arányú győzelmet aratott a Barcelona felett, Adrien Rabiot volt a meccs egyik legjobbja, teljesítményét 9/10-re értékelte az amúgy az elismerésekkel igencsak fukarul bánó L'Équipe. (A meccs adott pillanatában a francia középpályás egyetlen folyékony mozdulatsorral nem csak szerelte Lionel Messit, hanem egy kötényt is kiosztott napjaink talán legjobb futballistájának.) A visszavágón a csapatot sajnos legyőzték a katalánok 6-1-re, azonban ezért a sajtó az idősebb játékosokat és a franciák edzőjét, Unai Emery-t tartotta legfőbb bűnbaknak.

Részben Adrien Rabiot felemelkedésének volt köszönhető, hogy a PSG végül Blaise Matuidi elengedése mellett döntött 2017 augusztusában, bár akkoriban nemigen sikerült meghatározni a fiatal francia számára leginkább megfelelő posztot a pályán. Unai Emery a védelem előtt akarta játszatni a középpályást hatosként, miközben Adrien Rabiot többször elmondta, hogy előrébb kíván szerepet vállalni. A kérdést a baszk edzőt követő Thomas Tuchelnek sem sikerült megválaszolnia, és ugyanazzal a problémával szembesült, mint elődje.

„Adrien nagyon érdekes futballista.” – mondta Thomas Tuchel a L'Équipe munkatársának szeptemberében. „Támadószellemű, és szeret kockázatokat vállalni. Nagyon tetszik nekem a játéka, de nem vagyok biztos benne, hogy a megfelelő profillal rendelkezik ahhoz, hogy a hatos posztján játsszon.

Nem a képességekről van szó, bármiféle kétely nélkül mondhatom, hogy megoldaná a dolgot, de nem elég a hatos posztnak megfelelő fizikai vagy technikai képességekkel rendelkezni. Úgy is kell gondolkodni, mint egy középpályás, aki a hatos poszt betöltésére született.”

rabiot_adrien_ordit.jpgA mester az első három hónapban rendszeres játéklehetőségben részesítette a francia középpályást, még a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, azonban egy ballépést követően a futballistát megbüntette, miután csapattársával, Kylian Mbappéval nyolc perccel később jelent meg egy csapattalálkozón közvetlenül a Marseille elleni késő októberi győzelem előtt.

Miközben Kylian Mbappé azonnal visszakerült a kezdőcsapatba, Adrien Rabiot esetében ez nem történt meg. Utólag elmondható, hogy ez volt a vég kezdete.

Amikor a PSG a Francia Ligakupa keretében az Orleans együtteséhez látogatott a szurkolók molinókon osztották meg véleményüket Adrien Rabiot helyzetéről, miután a középpályás nem volt hajlandó aláírni új szerződését. A szurkolók a középpályás távozását sürgették, illetve véleményük szerint a csapatnak semmi szüksége a francia középpályásra.

Adrien Rabiot hírnevére igencsak rossz hatással volt szerte Franciaországban, hogy nem kívánt tartalékjátékos lenni, miután Didier Deschamps kihagyta a 23 fős vb-keretből.

„Nagyon rosszul mutatott az ügy, főleg mivel Franciaország megnyerte a világbajnokságot.” – mondta Dominique Severac. „A francia szurkolók megutálták őt, mert egy elkényeztetett ficsúrt láttak benne a viselkedése miatt, és ráadásul nem is lehet azt mondani, hogy rendkívül jól játszott volna a válogatottban.”

A francia siker végül Didier Deschamps döntésének a helyességét bizonyította Adrien Rabiot kihagyásának a vonatkozásába, és bár a szövetségi kapitány nem zárta ki, hogy a középpályás egyszer visszatérhet, de nem volt rest többször odaszúrni a játékosnak a sajtóban.

„Nem zárom be előtte az ajtót, azonban számomra úgy tűnik, mintha a sajtóban olyan játékosról lenne szó, aki kiválóan futballozott a francia válogatott mezében. Ha így gondolják, akkor javaslom, hogy nézzék meg az utolsó öt meccset, ahol Adrien Rabiot játéklehetőséget kapott.” – mondta a mester az ügy kapcsán még decemberben a beIN Sports munkatársának. 

Mostanra szinte biztosra vehető, hogy Adrien Rabiot távozni fog a szolgálataira a továbbiakban igényt nem tartó PSG együttesétől, így a klubnál és a válogatottnál hányattatott sorsú középpályás jelentős szakaszhoz, mondhatni, hogy választóponthoz érkezett karrierjét illetően. Bármilyen döntést is hozzon azonban, nehéz elképzelni, hogy jövője nem fog bővelkedni a vitákat generáló eseményekben.

Forrás: [link]

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr3114901992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grinta 2019.06.19. 18:04:52

Kiváló cikk lett,le a kalappal!
Nem egyszerű karrier már eddig sem az övé,azt kell mondjam.Nyilván egyes részletekkel tisztában voltam eddig is,bár ekkora rálátásom nem volt a dologra.Érdekesnek tartom(tetszik!) hogy keményen beleállt az olyan dolgokba,aminél más csendben maradna inkább.Rengeteg van a srácban,ha egyszer otthonra talál Nálunk-bízzunk benne-mindent megtesz a Juventusért.Pontosan egy ilyen csapat kell neki.

Shyr Kahn 2019.06.19. 18:10:31

Uhhh... hat ezt fajdalmas volt elolvasni (egyebkent nagyon jo poszt, gratula!). Ez a sracsokkal tobbre szuletette, minthogy elrontsa a palyafutasat ilyen baromsagokkal. Kar erte. Remelem, ha ingyen jon nem jatsza nalunk a primadonnat.

Alex8610 2019.06.19. 18:43:45

A mamának keríteni kell majd valami olasz csődört aki rendszeresen helyre rakja és nem lesz baj.

pott70 2019.06.19. 18:44:39

Hát,ez a cikk nem kis meló lehetett,de naon jól sikerült!
Köszönet érte!

krisszvector 2019.06.19. 18:48:22

Kösz a cikket!

Tehát nem volt még olyan klub(főleg a nemzeti válogatottnál) ahol vagy ő vagy az anyja, ilyen-olyan valós, nem valós okból ne verte volna ki a balhét és ne kényszerült volna a kispadra?!

Mi ez ha nem egy baszott nagy rizikófaktor?
Azért ennyi véletlen, nem létezik...:D
a pleykák szerint, azért ezeket a rinyapinákat most szépen bevonzunk az idei mercaton, Sarribának lesz dolga. :D

JuventusFanatikus 2019.06.19. 19:57:12

Köszönjük a cikket!

Ez most még jobban elbizonytalanított. Eddig egy-két balhéról tudtam, de ez így elég soknak tűnik. Remélem anyukát valaki helyre rakja, fiúcskája meg kicsit moderálja magát.

NagyonJuve 2019.06.19. 20:21:22

Szuper cikk lett tényleg. Gratula. Közben ha jönne rabiot ingyen tényleges lehet esély de ligt re. Állítólag visszautasította a barcát meg a psg is inkabb kulibali felé fordult. Zsírpocak a végén még ide hozza nekünk.:)

Bianconero 2019.06.19. 20:58:00

Szuper cikk! Vajon Sarri elég karakán lenne, hogy betörje a fiút?

Alex8610 2019.06.19. 21:08:36

@Bianconero: Nehéz kérdés mert a PSG sokkal "szervezettebb csapat" - idézet Dani Alvestől

Juvegaspy 2019.06.19. 21:10:02

@Bianconero: ha o nem is majd Chiellini rendbeteszi!

venember83 2019.06.19. 21:17:56

@Bianconero: jó kérdés. Maxi alatt a bajkeverőket inkább elzavarta/eladta a klub, nem pedig megnevelte. Dani Alves, Bonucci, Vidal, akik így hirtelen eszembe jutnak.

Il Principino 2019.06.19. 22:16:30

Majd rájön,hogy ez nem a PSG ahol évek óta nincs rend,edző évente változik..
Ronaldo,Chiellini és a többiek majd segítik a helyes útra téríteni!

rockitbaby 2019.06.20. 06:38:18

@Il Principino: Én is valahogy így érzem. Erről Ibra es Raiola jutott eszembe. A pocak azért hozta a Juve kötelékébe, hogy Nedved munkamoráljá, hozzáállását és mentalitását eltanulja, tanuljon tőle.

Rocky80 2019.06.20. 09:02:29

Elsülhet ez így is, úgy is. Vegyes érzéseim vannak...

Kicsit olyan érzésem van már az átigazolási politikánk kapcsán, hogy ki lehet fogni jó dolgokat ingyen, de az igazán passzos dolgokért zsebbe kell mindig nyúlni...

Túl kellene már legyünk ezen a mindenkit ingyen, meg kölcsönbe politikán. Meg hogy el kell adjunk hogy venni tudjunk. Így sosem az igazán jók jönnek ide, hanem az ingyen jók. (Ronaldo kivétel.)

venember83 2019.06.20. 09:05:50

@Rocky80: valóban nehéz így további szintet lépni, ám amíg kétszeres a szorzó a legjobbak és a Juve éves bevételei között, ki kell használni a lepattanókat, bár nyilván egyre nehezebb, hiszen adott követelményeknek megfelelő játékosokat kellene szerezni ingyen.

Rocky80 2019.06.20. 09:26:13

@venember83: mi vagyunk a legnagyobb kiscsapat.

Az "el kell adjunk hogy vehessünk" politikával meg az a baj, hogy kommunikálva van szinte mindig.

A másik kedvencem meg a "már így is erős a csapat, nehezen fejleszthető" szöveg. Amikor a vak is látja hogy két csapatrészt is rendbe kell tenni. Az a csapat kétharmada, könyörgöm!

venember83 2019.06.20. 09:34:55

@Rocky80: ha a kapusposztot különválasztod, akkor már csak a fele. :)

Tudom, engem is zavarnak ezek a buta szövegek, de ez a realitás, ilyen a kommunikáció a klub felől, nincs mit tenni.

Rocky80 2019.06.20. 09:51:26

@venember83: miért is? Pont akkor a kétharmada. ;-)

Az igazán érdekes egyébként a bennem zajló folyamat. Allegri után a rendszer egyik legnagyobb kritikusa és ellenzője lettem. :D

venember83 2019.06.20. 10:01:27

@Rocky80: kapusposzt, védősor, középpálya, csatársor. Ha a kapusposzt és a csatársor oké, fele marad megoldandó (2 a 4-ből).

Rocky80 2019.06.20. 10:53:16

@venember83: ja, hogy te így!

Én meg úgy, hogy a kapusposztot különveszem (tehát nem számolok vele mivel egyszemélyes) akkor a csapat kétharmada problémás.

De azért jófej vagy hogy leírtad a gyengébbek kedvéért (2 a 4-ből). :D

venember83 2019.06.20. 11:09:18

@Rocky80: csak próbálom megértetni magam, és sajnos nem mindig sikerül, ezt próbáltam elkerülni az egyértelmű fogalmazással. Nem volt célom lekezelően fogalmazni, elnézést, ha úgy hatott.

Rocky80 2019.06.20. 11:15:55

@venember83: jaj ne viccelj már, tökre poénra vettem!

Ludens71 2019.06.20. 11:58:36

"Veronique Rabiot nem fél semmitől..." Pedig kéne. Saját magától. Az a szemlélet, amivel fia jövőjét "egyengeti" kissé orosz rulettre hajaz: ha bejön a vakmerő akarnokság, akkor hatalmas karrier és ezzel arányos zsozsó vár rájuk, ha nem jön be, akkor hatalmas bukta, és a srác egy lesz a született tehetségek népes táborából, akik soha nem futják be azt a pályát, amit képességeik alapján befuthattak volna.
Sajnos, ahogy látom, az utóbbi valószínűbb.
Úgyhogy Rabiot-anyunak át kéne adni a menedzseri feladatokat olyanoknak, akik a srác valós érdekeit (és nyilván ezzel párhuzamosan a saját érdeküket is) képviselik. Egy fejben egyben lévő, anyuciról leváló Rabiot főnyeremény lenne számunkra.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3376) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (857) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9900) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2427) meccsek (4145) mercato (4134) nyilatkozat (7426) Olasz Kupa (321) összefoglaló (408) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása