Marotta: „A futball egyre inkább a szórakoztatóiparra hasonlít”

marotta_giuseppe_buffonnal_meccs_utan.jpgA Juventus vezérigazgatója, Beppe Marotta véleménye szerint a futball komoly átalakuláson megy át az elmúlt pár évtizedben, és vége a romantika időszakának.

A márciusban hatvanadik életévét betöltött sportvezető a negyvenéves tapasztalatáról beszélt nemrégiben, és nem tagadta, hogy a régi idők elmúltak, és a klubok egyre kevésbé képesek megtartani hosszú távon a kulcsjátékosokat.

„40 év alatt az iparág sokat változott, a szponzoroktól kezdve a televízió által uralt időkig, majd érkeztek a pénzintézetek, amely egy új korszakot jelölt.” - mondta a szakember az Il Sole 24 munkatársának.

„Ebben a korszakban az átigazolásoknak köszönhetően a romantika elveszett, a csapatszellemet megtestesítő és identitást adó, klubhű és emblematikus játékos alakja eltűnt, és már soha nem fog visszatérni.

Francesco Totti és Gianluigi Buffon a futball klasszikus korszakának utolsó zászlóvivői. Hogy ezek az átalakulások negatívan befolyásolják majd a szurkolók által megélt szenvedélyt? A futball legmagasabb szintje egyre inkább szórakoztatási formává válik.

A legjobb játékosok egyre inkább a show business sztárjaihoz hasonlítanak, ideiglenes munkahellyel rendelkeznek, mint a színészek, akiket szinte egyáltalán nem kötnek meg szerződéses korlátozások.

Lehet, hogy mindez nincs az ínyünkre, de a nemzetközi gazdaság ebbe az irányba mutat.”

A szakembert a jövőről kérdezték, és a 2010-től a Juventust újjáépítő igazgató más klubnál már nemigen szeretne munkát vállalni, inkább más területre evezne.

„Persze, beszélhetünk a jövőről, én nem látom magamat másik klubnál. Ehelyett szeretnék inkább a sportdiplomáciával foglalkozni. A tapasztalatomat hasznosítanám, hogy minimum megőrizzük a futball szociális és etikai értékeit, ami rendkívül fontos munka lenne.”

Ezt követően a legnagyobb sikerekről és csalódásokról beszélt az igazgató.

„A legcsodálatosabb győzelem az első bajnoki címünk megszerzése volt Triesztben. A Cagliari elleni meccset semleges pályán vívtuk, és ez egy álmot, az én szakmai álmomat koronázta meg. Azonban még izgalmasabb volt, mivel ez a scudetto volt a Juventus új vezetőségének, illetve Antonio Conte edzői karrierjének az első bajnoki címe.

A megelőző szezonokban szerzett hetedik helyek után a közös és kötelező célunk a Juventus újraélesztése volt. És ez sikerült.

Cardiff? Ez volt ennek az időszaknak a legnagyobb csalódása, de mindig egy Nelson Mandela idézet jut eszembe ilyenkor: »Én soha nem veszítek: vagy nyerek vagy tanulok.«.

A legutóbbi BL-döntő nyújtotta tapasztalatból tanultunk néhány dolgot. Nevezzük tudásnak, ami szükséges egyes trófeák begyűjtéséhez: tapasztalat és a kulcsmomentumokban a tisztánlátás képessége.

Következésképpen számunkra a kihívás újból kezdődik. És ezúttal még határozottabbak vagyunk.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr912768870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juvegaspy 2017.08.21. 12:38:24

Marchisiot emlithetted volna Beppe!!!

pott70 2017.08.21. 12:47:32

Háát,nem tudom.Ez azért kicsit ki van sarkosítva.Lehet,hogy ebbe az irányba tart a futball világa,de az egy Neymar kivételével az igazán nagyoktól senki nem megy sehova.Legalábbis nagyon kevés.Sem a Real,sem a Bayern,sem a Barca,nem vándorszínészek egyesülete.Márpedig a futballtörténelem,Róluk szól,és nem Cytikről,meg Psgről,meg egyéb bohóc társaságokról.
Nem kell megkövezni,ez csak az én véleményem!

GGábr81 2017.08.21. 12:58:03

@pott70: Ez így van. A baj, hogy ez a nyilatkozat nem véletlen. Remélem nem egy baromságot akart ezzel előkészíteni. Előre magyarázkodik. Kicsit megijedtem. Mennyen inkább diplomatáskodni, az valóban fontosabb munka.

Mitya10 2017.08.21. 13:03:54

Nekem a te interjúid sokkal jobban hasonlítanak 1 szórakoztatóiparra. Örülök h 3 napja csak dumàl ezek szerint tényleg végzett érett és kemény munkàjával.

Juventino73 2017.08.21. 13:06:39

Beppe, biztosan nem láttad a felcsút - balmaz nb1-es (örök)rangadot, mert akkor nem hadoválnál lázálmaidban a szórakoztatóiparról... szívesen küldök linket róla, mert ilyet biztosan nem láttál a 40 év alatt. :-)

Shyr Kahn 2017.08.21. 13:09:52

@Juvegaspy: ++ Marchisio lehetne az egyik utolso. Talan jo lenne koncentralni arra, hogy itt tartsuk.

A romantika es ezek az erzesek nem vesztek el. A szurkolok szemeben bizonyosan nem. Az, hogy a jatekosok egy resze erkolcsileg nulla, a klubvezetokkel egyetemben az mar egy teljesen mas kerdes. Pontosan azt kellene kiemelni, hogy Buffonon kivul van meg valaki a tarsojunkban, akit lehetne felmutatni: No lam, a Juveban meg el a remeny.

pedronegroo 2017.08.21. 13:39:41

Beppe és a mercato az sokszor tényleg a szórakoztatóiparra hasonlít amolyan jackass ahol az öreget szívatják.

Juventino73 2017.08.21. 14:19:40

A viccet felreteve, szerintem tulnyomoreszt igaza van. Csinalhatna nehany dolgot ugyesebben is, de ez a dolog igazsagtartalman nem valtoztat.
1. Az elit profi foci showbusinesse valt az elmult 25 evben elso sorban a Premier League, de foleg a Bajnokok Ligaja kialakitasaval. A vilag top 3 szorakoztato ipari termeke egyikeve valt, ahol a penz megelozi fontossagban az olyan fogalmakat, mint eredmeny, huseg, stb.
2. Ezt a folyamatot tetezi az elmult 5 evben az azsiai (arab, kinai, ..., nemsokara majd vietnami, stb) "befektetok" megjelenese a foci korul, mivel Azsiaban egyreszt kulonosen nagy penzek vannak a szorakoztato iparban es a fogadasi iparban, illetve nehanyuknak politikai legitimacios elonyoket nyujt (pl. Katar).
3. Az erintett fiatal jatekosok (Neymar, Dembrlé, Coutinho, Keita, stb) a "Z" generacio (90 utan szuletettek) tagjai, ahol a (munkahelyi, csapathoz valo, embertarsakhoz valo) huseg fogalma nem vagy maskepp ertelmezendo, az "ÉN" elsődleges. Ugyanezzel az atalakulassal minden iparagban kuzdenek a donteshozok, csak ott kevesse latvanyos, mert nincsenek a szurkolok millioi. A meg az "X" generaciohoz (80 elott szuletettek) tartozo ikonok, mint ADP, Nedved, Maldini, Nesta, Totti mar valoban nem fognak visszaterni. A "Y" generacio (80-90 kozott szuletettek), mint atmeneti generacio fel tud meg mutatni egy-egy ikont (pl. Messi es talan Marci), de ez az allatfajta kihaloban van..,

Goku06 2017.08.21. 15:58:48

A futball egy show business? Hmm, az idei nyarat végighakniztuk ahelyett hogy szépen csendben vért izzadva készültünk volna fel a szezonra hogy erőnlétileg bírjuk a végét is...
De ettől függetlenül követni kell a trendeket, a bevételek enélkül nem fognak nőni, és a bevételek növekedése nélkül a csapat sem fog erősödni hosszú távon.

Grinta 2017.08.21. 16:05:13

És éppen ezért csökken bennem a szenvedély a sportág iránt. :(

The king of alibis 2017.08.21. 16:14:14

Akkor remélem idén már fogunk szórakoztatni is. Ilyen támadósorral ez a minimum...

2017.08.21. 17:34:35

Jól látja a dolgot sajnos,vándormadarak mind...nemtom mi lesz Buffon után,maradhatna még pár évet,mert vele egy korszak fog lezárulni,a legendáké. Vannak legendás játékosok,de azért ne hasonlítsuk már Ronaldót meg Messit Gigihez,20-22 éves korukba többet kerestek,mint Buffon egész pályafutása alatt,bohózat mennyire elszállt minden.

2017.08.21. 18:19:05

Változik kicsit a dolog, de kisarkítja. Megvan még az értékrend. Attól, hogy valaki olasz, még nem lesz mindenképpen hűséges és jellemes (bonucci). De ha nem olasz, attól még lehet hűséges és jellemes. Nem tört szét az egész bonucci miatt. Itt van Buffon, Barzagli, Chiellini, Marchisio, akiknek eszükbe nem jutott soha elmenni. Mindig van egy-egy alja kivétel. Ha Marchisio elmenne...az már k*** nagy baj lenne. Akkor tényleg kezdene szétzilálódni ez az értékrend. Ha küldenék, akkor meg Ők maguk bomlasztják. De Del Piero akkor sem lett volna hajlandó másik OLASZ csapatba menni, még ha el is küldik. Ez IS a különbség az ilyen bonucci félékhez képest.

alexGicamo 2017.08.21. 18:55:36

@Dr. Grant: Szívemből írtál ! :)

FORZA JUVE PER SEMPRE !!!

Juventino73 2017.08.21. 20:41:51

@Dr. Grant: mivel ők még x generacio, teljesen mas ertekrend. Ezt a mai 20-22 eves focistaknak mondhatod, vagy kirohognek vagy nem is ertik mirol bestelsz es luzernek tartjak a huseges nagy oregeket, akik ugymond nem maxoltak ki a karrierjuket. Csak az alabbi szokeszletuk van nekik: MOST, ÉN, NEKEM, KELL, EZ JÁR, ÚJ PROJEKT, YOLO...

Devilke Balla 2017.08.21. 23:17:09

Marotta for Uefa Prsident,aztan biztos nem repkednenek a milliok :D

ToTTy-Juve 2017.08.22. 16:07:06

@pott70: Real: Ronaldo, Beckham, Guti, Raul, Casillas; - Barca: Rivaldo, Ronaldinho, Alves, David Villa, Ibra, Neymar... - a bundesligát nem követem, de Bayern: Ballack, Luca Toni, Olic, Gomes, Kroos, Mertesacker, Podolski, Götze...- és ezek most csak úgy beugrottak, hogy más csapathoz távoztak (természetesen a teljesség igénye nélkül), pedig több évig "sztárok" voltak a klubjukban.

Mondjuk sokkal érdekesebb lenne, a klubhű játékosokat összeszámolni ezeknél a kluboknál. Az a szám még lehetne beszédes, de erre azért már koránt sem vállalkoznék :) Ezzel csak azt akarom mondani, hogy egyetértek Marottával. Ma már 3-4 év után egy játékos változásra vágyik és távozik. Keresi az új kihívást. Aki nem, az meg évekig vár a hullámvölgy utáni újabb nagy hullámra.

Lábjegyzet: Marotta nyugdíjas korú lett. El sem tudom képzelni, hogy ki lenne az utóda, de félek a végén még hiányolnánk Kobrettit XD

pott70 2017.08.22. 18:20:06

@ToTTy-Juve: Az általad említett játékosok legnagyobb része csak egyet-egyet váltott egész életében,sok esetben inkább már kényszerből,mintsem saját szándékból.Kivéve Zlatant,Ő tényleg az a játékos akiről Marrotta beszél.Nem nagyon van már teljes karriert átívelő klubhűség,nem is biztos,hogy ez akkora baj,mindenesetre azért a nagyok elég állandó keretekkel dolgoznak.Ez a gátlástalan húspiac azért inkább a pl csapatokat jellemzi,na meg a psg-t mostanság.Eddig nagy eredményeket nem tudtak elérni ezzel a szemlélettel.Az elmúlt éveket uraló két nagy Spanyol csapat gerince szinte alig változott az elmúlt években,a sikereik egyik legfőbb eleme az összeszokottság.Na,ezt bontotta most meg Neymar.

ToTTy-Juve 2017.08.29. 21:35:08

@pott70: szándékosan írtam olynaokat, akik "egyet-egyet váltottak" hisz szerintem ez tükrözi a klubhűséget. És akkor most jut eszembe Pirlo. Na mindegy, ami tény, az tény, most igazat adok az öregnek. A te álláspodot meg, hogy mennyire nem változtak a top csapatok, elég megnézni visszamenőleg az elmúlt 10 év kezdőit, hogy de igen is mennyire változtak. Lassan tényleg Buffon is Marci lesz az "utolsó két mohikán".

venember83 2018.10.01. 13:57:06

„Persze, beszélhetünk a jövőről, én nem látom magamat másik klubnál. "

Kíváncsian várom, mennyi igazság maradt mostanra ezekben a szavakban.

2018.10.01. 14:08:45

@venember83: Érdekes helyzet. Nem hibáztatnám, ha elveszett volna az igazság ezekből a szavakból. Voltak hibái/rossz döntései/furcsa elvei az öregnek, de egy közös szakmai munka nem szabadna, hogy ilyen váratlanul és méltatlanul érjen véget. Ez sok mindent megváltoztathat. A lehetőségek és a szükség így akkor is diktálhat, ha a "romantikus hűség" meg is maradna.

pedronegroo 2018.10.01. 14:28:15

Na jól van, még a végén megkedvelem az öreget de komolyan :). És jól mondja, a sportdiplomáciában van keresni valója a diplomatikusság nagyon ment a mi Beppénknek! :)

Hát ja, lassan nekem és a hasonló "futballromantikát" kedvelő szurkolóknak is nyugdíjba kell vonulni k@rvára nem vagyok kíváncsi egy brandre.

venember83 2018.10.01. 14:56:58

@pedronegroo: pedig lassan jönnek a Juventuz blogos pólók, alsógatyák, óvszerek és testékszerek. Akkor rád nem számíthatunk ezek szerint...

pedronegroo 2018.10.01. 15:05:00

@venember83: Jó, nem arról van szó, hogy ha jól megfizetitek akkor ne hordanám a juventuz.blog-os logókkal ellátott termékeiteket, de csak mert régi "ismerősök" vagyunk, egyébként úgy van ahogy mondod ne számítsatok rám ebbe a szép új világban! :)

2018.10.01. 15:26:57

@venember83: testékszerek?!? Jézusom... :-D

venember83 2018.10.01. 15:59:46

@pedronegroo: szerelemből kellene, nem pénzért...

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3374) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (857) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2427) meccsek (4142) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása