Caldara: „Az Inter, a Lazio és a Milan előtt kell maradnunk”

caldara_mattia_atalanta_1.jpgAz Atalanta csapatánál játszó Mattia Caldara legutóbbi nyilatkozatában beszélt arról, ki a példaképe, miután nemrégiben többen hasonlították a Juventus legendás védőjéhez, Gaetano Scireához.

„A mentalitás hasonló: az alapötlet az, hogy védők is indíthatnak támadást. Aztán szükség van mindenből egy kicsire: éleslátás, ösztön és képzelőerő. Az ember kipróbálja, aztán hajrá.”

A Napoli elleni találkozón Mattia Caldara nem csak szögletből volt eredményes, hanem egy ellentámadásban is részt vett, illetve értékesítette is az így keletkezett gólszerzési lehetőséget. De vajon miért támadt ki az egygólos előnyben, azonban emberhátrányban játszó Atalanta védője?

„Amikor továbbítottam a labdát Spinának, biztos voltam benne, hogy a támadást végigvezetjük. Ezért előrefutottam. Gian Piero Gasperini azt vallja, hogy amikor a védők birtokolják a labdát, támadóként viselkedhetnek. Spina kiváló labdával szolgált, és fogalmam sincs, hogyan sikerült gólt szerezni.”

Az idén berobbanó fiatal játékost többször dicsérték nagyszerű hozzáállása miatt, a La Gazzetta dello Sport munkatársa pedig az iránt érdeklődött, hogy kinek vagy minek köszönheti ezt a hozzáállást?

„Mindezt leginkább a szüleim által biztosított nevelésnek tulajdonítom. Azonban ez jellem kérdése is: nem vagyok veszekedős típus, ezért a pályán sem viselkedek így. Azt mondták nekem, hogy jó gyerek voltam, nem civakodtam sokat, amikor kisebb voltam. Eddig csak két lapot szedtem össze. De ilyen vagyok én, ha beavatkozok, akkor biztos vagyok benne, hogy megszerzem a labdát. Ellenkező esetben inkább nem visszatartom magam.

Az összehasonlítások kiválóak motiváció tekintetében, azonban túlzásnak is érzem mindezt. Amit Gaetano Scirea elért, az csodálatos volt, számomra elég lenne, ha fele annyit sikerülne. Különbözőek vagyunk.

Alessandro Nesta a példaképem. Sikeres védő volt, mindazonáltal elegánsan játszott, és képes volt előre látni azt, hogy másik mire készülnek, mielőtt még megtették volna.”

Mattia Caldara mindig védőként játszott?

„A Scanzorosciate együttesénél középpályás voltam, aztán az Atalantánál hátrébb kerültem. Szerencsémre. Soha többet nem játszottam középpályán, és most már erősebb vagyok.”

A védőjátékos rengeteget szerepelt kölcsönben, ezért nem meglepő módon a nyáron mindig azt várta, hogy visszakerül az Atalanta keretébe.

„Minden nyáron izgatottan vártam a hívást az Atalanta csapatától. Erre végül július elején került sor, ezért június nem volt könnyű hónap számomra, úgy gondoltam, hogy talán lemondtak rólam.

Péntekenként Gian Piero Gasperini általában edzésen kipróbálja a felállást, amit a következő meccsen alkalmazni kíván, és mezeket ad azoknak, akik kezdeni fognak. A Napoli elleni idei első meccset megelőző pénteken a tartalékosok között voltam. Aztán, már távozófélben voltam, és azt mondta nekem, hogy ideje változtatni valamit a szezon során. Ezt nem értettem. Szerdán kaptam egy mezt, de nem igazán gondoltam azt, hogy valóban játszani fogok: a mester komolyat kockáztatott. Azonban ez nagyszerűen bevált.”

A fiatal védőt vajon melyik csatár izzasztotta meg leginkább?

„Mario Mandžukić: soha nem tudtam megragadni rajta.

Természetesen gondolkodtam azon, hogy a Juventus játékosa lettem. Most azonban az Atalanta csapatánál játszok, és megpróbálunk valami igazán fontosat elérni a városnak és ezeknek a szurkolóknak.

Mindazonáltal a JMedical és mindenekelőtt a stadion lenyűgözött: ez a hely volt a leginkább a kedvemre. Hihetetlen a hangulat a stadionban.”

A Juventus idén a Bajnokok Ligájában is menetel, ezért feltevődik a kérdés, hogy a játékos nyomon követi-e a torinóiak meccseit?

„Természetesen, még akkor is, ha el kell mennem hazulról, mert édesapámnak nincs előfizetése az illető szolgáltatónál! A Porto ellen mindenki jó volt. Andrea Barzagli és Giorgio Chiellini olyan nyugodtan játszott, mintha egy cigaretta lett volna a szájukban, egy percig sem voltak gondban.

Leonardo Bonuccitól szeretném eltanulni a képességét, hogy helyzeteket hoz létre, Andrea Barzaglitól az emberfogási technikáját, míg Giorgio Chiellinitől az akaraterejét. És mindhármuktól a hihetetlen szellemi erőt, ami jellemzi őket. Ha úgy döntenek, hogy az ellenfél nem lő gólt, akkor az ellenfél bizony nem lő gólt. És talán kapura sem lő. Csodálatos játékosok.”

Mattia Caldara ezt követően beszélt kicsit a hobbijairól, illetve arról, hogy próbálják megvalósítani a szurkolók álmait.

 

„Igen, valóban olvasok orosz klasszikusokat, különösen este és a mérkőzés előtt. A mester azonban inkább olasz zenét hallgat.”

Miért olyan kevés az igazán jó védő?

„Talán mert a folyamatos mentális odafigyelés nehezen valósítható meg. A védő játszhat tökéletesen, de ha kilencven perc alatt egyszer is valami elvonja a figyelmét, akkor ezzel a teljes csapat munkáját nullázhatja. A koncentrációt lehet gyakorolni. Vannak bizonyos gyakorlatok, amik segíthetnek. Azt szoktam mondogatni magamnak, hogy mostantól nem hagyok senkit gólt szerezni.”

S mi történik, ha Alejandro Gomezzel találja magát szembe, a támadó pedig gólt akar szerezni edzésen?

„Eh... Ha Papu gólt akar lőni, akkor gólt fog szerezni.”

Az Atalanta mostanában rendkívül sok jó fiatal futballistát termelt ki, hogyan segítette a klub Mattia Caldara fejlődését?

„Azzal, hogy itt más a kultúra. Megvan a türelem, segítik a játékosok fejlődését és érését, és nincs eredménykényszer az akadémiai csapatok tekintetében.”

A Napoli elleni szombati győzelem után hihetetlen hangulat kerekedett Bergamo repülőterén, ahol szurkolók százai várták haza a csapatot. Mindezt hogyan élték meg a játékosok?

„Úgy gondoltam, hogy valami jelentős célt értünk el. Csodálatos volt látni az emberek boldog arcát. Talán nem is ismerjük be, azonban nekünk köszönhetően a szurkolók mernek álmodni, és ehhez mindannyian hozzájárulunk.”

Franck Kessié piros lappal hamarabb befejezte a meccset, mint azt szerették volna a vendégek, de ez hogyan befolyásolta a taktikát?

„Nehezebbé vált a mérkőzés, és ellen kellett állnunk nekik. Eltökélt voltam abban a tekintetben, hogy nem kaphatunk gólt. Ezért hát lőttem egyet!”

A mérkőzés után milyennek tűnt Gian Piero Gasperini?

„Fel volt töltve energiával. De napok óta hitt ebben az eredményben. Ezen a héten többször mondta, hogy nagy eredményt kell elérnünk, és nem elégedhetünk meg a félmunkákkal. A nagy dolog pedig a győzelem volt, nem pedig a döntetlen.”

Milyen esélyek mutatkoznak az Atalanta előtt a jövő évi európai szereplésre?

„65% esélyünk lehet. De a többiek is keményen harcolnak. A pozíció megtartásához még sok győzelem kell. Ugyanígy kell folytatnunk, vagyis tulajdonképpen magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolnunk. Nápolyban sikerrel bizonyítottuk, hogy harcolhatunk az európai porondot jelentő helyekért.

Csak a Juventus ellen játszottunk rosszul: egyszerűen nem tudtuk a saját futballunkat rájuk erőltetni, dühösek voltak, és mi jöttünk ki rosszul a meccsből.”

A Bajnokok Ligája álom mennyire tekinthető túlzásnak?

„Nem gondolunk erre. Meg kell előznünk az Inter, a Lazio és a Milan csapatát.”

Bergamo mellett található a híres, Moscato di Scanzo borvidék, esetleg ilyen borral ünnepelt a fiatal védő?

„Haha... Szeretem ezt a bort, olykor még fogyasztom is. Azonban az asztalnál vigyázok, hogy mivel élek. Meccs után megengedem magamnak a pizzát és a kólát. Ez az én rettenetes hibám.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr3812297521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Bulldeo 2017.02.27. 13:56:18

Remek interjú, köszönet a fordításért!

Barolo4 2017.02.27. 14:23:48

Szimpatikus értelmes srác....Ruganival együtt nagyon sokáig megoldhatják magas szinten a középső védő feladatokat.
Forza Juventus!

Trieszt120506 2017.02.27. 14:40:08

Mondjuk én megnéztem a Napoli elleni meccsük összefoglalóját, és amit hátul csinált az minden volt, csak stabil nem..

Szerintem neki és Ruganinak is megvannak a maga korlátai sebesség és technikai tudás terén, nem ők közül kerül ki az új Cannavaro vagy Nesta.. Ettől még lehetnek persze a Juventus alapemberei, szvsz a középhátvéd poszt az egyetlen a mai futballban, ahol generációról generációra csökkenő trend van a minőséget illetően.. A fiatalok körében sem a divat, és a piaci igények is eltolódtak más irányba.

real juve 2017.02.27. 15:00:00

Hirek szerint juve megegyezet toliso ügyben, 30 milio +bonuszok ,tud valaki ..valamit eről

babo0410 2017.02.27. 15:20:58

@real juve: Dühöngő vagy mercató rovat. Ott ted grl a kérdésed. Szerintem meg igen is remekel a srác. Kiváló védő. Nagyon örülök hogy leigazoltuk. Egysxerűen szavakat nem találok a srácra. Nagyon szimpatikus, művelt, éttelmes. Bár a magyar focistáknak csak a gele lenne ilyen...

Rocky80 2017.02.27. 16:14:10

Nekem olyan Zanetti arca van ennek a srácnak.

Ha csak fele olyan jó játékos lesz, már nagyot fogtunk.

Shyr Kahn 2017.02.27. 16:45:39

@Rocky80: ++ A keprol nekem is Zanetti jutott eszembe. Rendkivul emberkozeli es hetkoznapi dolgokat emlit a srac, ami nagyon szimpatikus a sok betanult szoveg/klissek utan.

@Trieszt120506: Kisse meg fiatalok hozza, hogy leirjuk oket. Potencial van bennuk. Siman lehetnek a kovetkezo Cannavaro, Nesta, Maldini. 5 ev mulva terjunk vissza erre a kerdesre. Ami a minosegi esest illeti, olaszhonban az poszttol fuggetlenul esik. Talan eppen a vedo poszt, ami kevesbe esik, mint a tobbi (a klasszis fiatal csatarok, kp-k hol vannak? Joval kevesebbet lehet latni beloluk)

MdewC 2017.02.27. 19:04:25

Ez se semmi fordítás. Grat!

NagyonJuve 2017.02.27. 22:52:03

@Shyr Kahn:+1 mostmár csak egy kávét kérek. :)

Watakuki 2017.02.27. 23:00:38

Mind Rugani és Caldara is fiatalok még a posztjukhoz képest, ha megnézzük Barza hol volt ilyen idősen rögtön nem tűnnek olyan "rossz" védőknek. Abban egyetértek, hogy nem azok a született tehetséges, azonban elképesztő inteligenciával rendelkeznek, ezenkívűl sokat dolgoznak. Alig várom hogy láthassam őket belsővédő párosunkként.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9907) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4136) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4166) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása