Öröm az ürömben: Marchisio, a legfontosabb láncszem

marchisio_claudio_feketeben.jpgA Juventus 0-0-s döntetlennel zárta a pénteki meccset a Bologna vendégeként az olasz bajnokság 26. fordulójában, mégsem lehetünk teljesen elégedetlenek. Roberto Donadoni együttese az utóbbi időkben megmutatta, nem szabad előre leírni a Rossoblut még listavezetőként sem. Bár a Zebráknak csak egyetlen pontot sikerült elrabolniuk Giaccheriniéktől, ez az egy pont még fontos lehet a későbbiekben a kiélezett bajnoki versenyfutásban.

Az unalmas döntetlen ellenére volt, aki átlagon felüli teljesítményt tudott felmutatni. Adam Digby, a Bleacherreport.com újságírója szerint a találkozó legjobbja egyértelműen a Juventus saját nevelésű játékosa, Claudio Marchisio volt.

A fekete-fehér mezeseknek nem igazán sikerült a Bologna kapuja előtt helyzetbe kerülni, így a vezető/győztes gól is elmaradt. A  taktikai harc közepette a Bianconeri gyakran vesztett labdát a mezőnyben, amit rendszerint a Pirlo posztján játszó Kis Hercegnek kellett visszaszereznie.

A mérkőzés előtt Claudio figyelmeztette csapattársait és a szurkolókat, hogy sosem szabad lebecsülniük az aktuális ellenfelet.

"Roberto Donadoni teljesen megváltoztatta a Bologna játékát. Az emberei motiváltak, minden ellenfél dolgát megnehezítik. A pénteki mérkőzés nem lesz egyszerű. Mindemellett nem engedhetjük, hogy a Bajnokok Ligáján járjon az eszünk. Túl sok energiát fektettünk a Serie A-ba, hogy ezt az előnyt veszni hagyjuk."

Bár a gólszerzés nem sikerült az Öreg Hölgynek, Marchisio minden tőle telhetőt megtett a csapatért. Taktikai fegyelméhez remek egyéni teljesítmény társult, amire Allegri igazán nem panaszkodhat.

Ahogy az alábbi grafikon mutatja, a középpályás éles szemmel játszotta végig a találkozót, s 100 passzából 91 társhoz ment - akár előre, akár hátra, akár keresztbe próbálkozott. 100 passza mellett volt 7 ívelése, 2 kapura lövése (amelyeket blokkolták a hazaiak), valamit 3 egy-egy elleni szituációból mindig győztesként jött ki.

marchisio_claudio_stat_a_bologna_ellen_20160219.jpg

A 30 éves játékos nem csak támadásoknál volt hasznos vendég oldalon, oroszlánrészt vállalt védekezésben is. 3-szor sikerült labdát szereznie, 7-szer szerezte vissza a társak által eltékozolt játékszert, blokkolt egy lövést és még fejpárbajt is nyert. Mindezt úgy, hogy mindössze egyszer követett el szabálytalanságot.

Ami a leginkább lenyűgöző Digby szerint, hogy erre a teljesítményre Marchisio úgy képes, hogy karrierje során többször is kénytelen volt játékstílusán változtatni. Pályafutása elején box-to-box középpályásként remekelt, kiválóan ért fel a támadásokhoz, s ebből kifolyóan több fontos gólt is szerzett a Bianconerinek.

A 2011/12-es szezonban a Herceg 10 találatot jegyzett a neve mellett, a következő szezonban pedig 8-at. Paul Pogba és Arturo Vidal érkeztével azonban Marchisiónak védekezőbb feladat jutott, mivel az említett játékosoknak jobban feküdt az ő korábbi szerepköre, Andrea Pirlo mellett pedig szükség volt egy védekező játékosra.

Míg Conte irányítása alatt Pirlo hiányában a francia zseni, Pogba került a hátravont irányító szerepébe, Allegri egy másik megoldást választott. A tavalyi évben a szakállas karmester gyakran parkolópályára került sérülések miatt, így Marchisio lett az új hátravont irányító, aki ennél könnyebben nem is szokhatott volna hozzá új feladataihoz.

A WhoScored.com statisztikái szerint a 2013/14-es idényben Marchisio mérkőzésenként 48,8-at passzolt átlagban, míg Allegri irányítása 2014/15-ben ez a szám 61,3-ra növekedett a következő szezonban. A kísérleteinek 86,1%-a megtalálja a társakat, de nem mehetünk el kiváló védekező teljesítménye mellett sem, mellyel gyakran biztosítja a védelmi sort.

Marchisio szerelési képességeivel még talán Pirlónál is hasznosabb játékossá vált nem csak a torinói, de a válogatott keretben is. Egy jó formában lévő Kis Hercegre minden bizonnyal szüksége lesz a Zebráknak a keddi, Bayern München elleni Bajnokok Ligája-találkozón.

A blog olvasóit eléggé megosztja Claudio Marchisio játéka. Mondjátok el, mit gondoltok a Hercegről! Valóban egy sokoldalú játékosról van szó, aki átlag feletti, klasszis teljesítményre képes a középpályán még akkor is, ha nem a leglátványosabb játékot nyújtja, vagy csak egy szürke eminenciás, aki alibi passzokkal javít a statisztikáin és megítélését nagyban befolyásolja, hogy egész életében torinói kötődésű volt?

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr548406132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babo0410 2016.02.20. 19:13:14

Na ezért szenvedtünk a szezon elején, és ezért kaptunk az ellenfél első támadásából gólt. Nem szürt jól a kp, lerohanták a védelmet.
És ezért nem értettem sosem a kritikus hangokat Marchisioval szemben. Mindig Vidal volt dicsérve, közben meg Marchisio hihetetlen védőmunkát mutat be mindig a kp-nkon. Idény elején megtudtuk miért nélkülözhetetlen. Nekem az egyik kedvencem a csapatban.

babo0410 2016.02.20. 19:14:49

Egyébként a cik remek lett, ilyen jól nem tudtam volna elmondani, de a cikk tökéletesen tükrözi azt amit én is gondoltam Marchisioról mindig is.

doki0326 2016.02.20. 19:29:53

Marci az egyik kedvencem lett az évek során és remélem nálunk fogja befejezni pályafutását!!Ő igazi juventino őt a calciopolinak köszönhetjük

sleepy8 2016.02.20. 19:31:59

Hat Pirlot simán pótolja, nincsen annyi klasszis passza/indítása mint az öregnek, de ezt is ellensulyozza a zseniális védekező munkájával.

szeszterciusz 2016.02.20. 19:50:10

nagyon fontos a csapatnak

Leram7 2016.02.20. 20:09:26

Nagyon jól védekezik és remekül játszik idén, de régebben sokkal jobban lőtt kapura távolról és többet is próbálkozott messziről.

Tudom hátrébb játszik, de akkor is ez miatt nálam nem atomkirály, csak király a teljesítménye. Hiányzik egy kis támadó szellem az idei játékából nekem.

Számomra nem jobb, mint Pirlo, de a jelenlegi csapat egyik legfontosabb tagja.

MdewC 2016.02.20. 20:11:02

Alap kedvenc. Több Marci kellene.
Nagyon csípem.

Tony. 2016.02.20. 20:41:23

A feltett kérdés szerintem már csak részben aktuális. Marchisio inkább csak MEGOSZTOTTA a blog olvasóit. Most már nem hiszem, hogy olyan éles ellentét lenne, mint néhány évvel ezelőtt.

Babo-féle ömlengés persze teljesen indokolatlan, hiszen Marchisio legfeljebb az utóbbi pár évben lett meghatározó játékos a csapatban. De leginkább idén.

Marchisio későn ért be, illetve nehezen találták meg a megfelelő helyet neki. Pályafutása elején teljes mértékben alibi játékosnak számított, aki semmi extrát nem nyújtott a csapatnak. Pirlo-Vidal-Pogba trióval sem versenyezhetett, pusztán azért, mert tehetségben nem közelítette meg az említett játékosokat, de közben hasznos játékossá vált, akit már nem teljesen feleslegesen tett be az edző a csapatba.

Mára már szerintem senkinek nincs különösebb baja vele. Nem volt, és soha nem is lesz klasszis futballista, hiszen ahhoz nagyon sok adottság nincs meg neki, de hasznos a csapat számára, főleg most, amikor jóformán szétverték az egész középpályát.

Rikoo 2016.02.20. 21:03:21

Hihetetlen sokat fejlődött a passzjátéka és kreativitásban is sokat tanulhatott Pirlótól, mert eléggé látványosan fejlődött ebben is. Védekezőmunkája mindig is kiemelkedő volt, de az elmúlt években kezdett igazán beérni, mint komplett játékos mindent egybevéve. Labdabirtoklásunk szempontjából a legfontosabb játékos jelenleg aki képes mozgatni a csapatot.

Shyr Kahn 2016.02.20. 21:17:40

@Tony.: Sosem volt alibi játékos. Csupán sosem volt látványos amit csinált. Főként a védekezése. Általában jól helyezkedik, amivel elzárja az utakat, így nem is kell fantasztikus szereléseket bemutatnia, mert egyszerűen nem arra passzolja az ellenfél a labdát, ahol a területet lezárja. Ez a ritka érett fegyelmezett játék és taktikai érzék már évekkel ezelőtt is a jellemzője volt, és pontosan ezért magasztalja/magasztalta sok szakember (pl. 5-6 évvel ezelőtt Sacchi olyat mondott, hogy az akkori Juvéból egyedül Marchisio férne be a 90-es évek eleji általa vezetett Milan-ba) az előző években a passzjátéka fejlődött csupán. A védekezése mindig is ugyanolyan fantasztikusan jó volt. Szvsz többet ér, mint Pirlo.

TYUKI 2016.02.20. 21:49:34

Pirlo egy van,de Marchisio is! Nagyon nagy zsuga! Ő igazi Juvetino! Öt a Seria b-nek kösszönhetjük! Forza JUVE! Ja és kedden a szeplöspicsájú svábokat verni kéne kettövel minimúm!

Rikoo 2016.02.20. 21:52:02

@Shyr Kahn: azért az utolsó mondatod több, mint túlzás. Pirlo egyedül képes volt meccseket eldönteni visszavont középpáyásként. Marchisio ettől még nagyon messze van.

Lord Viktor 2016.02.20. 22:17:22

Jó munkásember. Ilyenek is kellenek egy sikeres csapatba. A játéka ritkán látványos, talán leginkább a veretlen szezonban volt az, amikor az MVP hengerelt, de még nem is tudtuk, hogy ki az a Pogba.
Szerintem is idén meggyőzte a kritikusait. Amint visszatért a sérüléséből, elkezdtünk nyerni. Pirlo posztja egyébként sokkal jobban fekszik neki, mint a Polipnak, úgy tűnik, erre már Allegri is rájött. Ha jó formában van (márpedig most úgy tűnik, hogy igen), és a védelmünk is egészséges, nem nagyon kell veszélyes támadásoktól tartani. Egyébként hajlamos eltűnni, sőt pocsékul játszani, de összességében szerintem örülhetünk, hogy van nekünk.

Shyr Kahn 2016.02.21. 01:06:15

@Rikoo: Egyedül kötve hiszem, hogy bárki is képes meccseket eldönteni a maradék 10 játékos nélkül. Részletesebben is elmagyarázom miért tűnik ez a közhelyes/cinikusnak tűnő megjegyzés mégis helytállónak úgy általánosságban. Kérdés: miért vagy olyan biztos benne, hogy egy nagyon jó védekező munka nem ér mérkőzéseket, hiszen nem csak a szerzett gólok számítanak, hanem a megelőzött/megakasztott támadások/gólok is? Nyilván az a látványos, ha valaki gólt/gólokat szerez, vagy gólpasszt ad, hiszen ezek nélkül nem lehet mások fölé kerekedni, valamint ez az ami a foci legszebb pillanatait adja. Ennek ellenére érdemes megnézni a kevésbé látványos és egyértelmű oldalt is, hiszen a középpálya védekező fele és a védelme sokat tesz annak érdekében, hogy megakadályozza az ellenfél góljait/vezetlését. Természetesen ezt a munkát könnyű lebecsülni, hiszen nem látott, azaz meg nem történt cselekményeket (az ellenfél gólpasszát/gólját) nehéz hova tenni. Tulajdonképpen nem is tudjuk hány esettől mentett meg bennünket Buffon, Chiellini vagy éppen Marchisio. A gólok szerzése és az ellenfél gólszerzésének megakadályozása szerintem egyenértékű és abszolút nem lebecsülendő egyik sem. Lehet erősen hangzik, de számomra Marchisio jobb játékos, mint Pirlo. Pirlo zseniális játékos, de Marchisio mindig is komplettebb játékos volt, akinek a passzai kezdenek "zseniális" számba menni. A zsenialitás néha szürke BTW. Nem feltétlenül veszed észre, hogy valaki mennyire zseniálisan és konzisztensen követi a taktikát, hiszen nem ismered mit talált ki a mindenkori mester. Mint ahogy azt is nehéz észrevenni, hogy mennyire fog le valaki egy területet, amikor nincs nála a labda. Marchisio zseniális érettséget mutat kölyökkora óta és minden területen kimagaslót képes művelni. Amiben azonban a legnagyobb az az, hogy szürke eminenciásként biztso pontot nyújt a startégiában és a középpályán. Nagyon kevés (volt ilyen egyáltalán?) pillanatra emlékszem, amikor nagy hibát vétett volna.

Grinta 2016.02.21. 10:10:45

@TYUKI: Bajorokat,nem Svábokat,de1kutya végül is :)

JuventusFanatikus 2016.02.21. 10:39:26

Marchiso az egyik kedvencen.Vele nagyon stabil a középpálya és fantasztikus passzokat tud adni.Számomra Pirlo jobb mint Marchisio.

Grinta 2016.02.21. 11:08:48

Én nagyon kedvelem Marchisio-t,de Pirlo egészen más kategória!Játékintelligencia.Ezzel el is mondtam mindent.

Rivendell 2016.02.21. 11:16:05

Pirlo más szint ez totál egyértelmű,nem is szabad vele versenyeztetni még elméletben sem.

Marci 1 jól kitanított játékos,Pirlo meg 1 zseni a maga eleganciájával.

Idén tényleg jó Marci,de nekem nagyon kéne 1 hasznos "vadállat" a kp-ra,aki nem fél a lasztitól előre játék esetében és van sebessége is + odateszi magát védekezésnél.

RuidaRobert 2016.02.21. 15:28:15

@Rivendell: Az utolsó bekezdésed olvasva előttem Nainggolan jelent meg. Nem hiába legyeskedtünk mindig körülötte, kár, hogy most már nem elérhető számunkra. Tökéletes Vidal"pótlék" lett volna.

Az eredeti cikkhez visszatérve pedig Pirlo nagy zseni volt, de én már tavaly is minden BL meccs előtt azért imádkoztam, hogy Marchisio kezdjen a helyén.

JuventusFanatikus 2016.02.21. 16:05:14

@RuidaRobert: Én remélem Nainggholant soha az életben nem látom Juve mezbe.Nagyon nem szeretem viselkedését.Igaz, hogy nagyon hajt, de ezért nem kell eltörni minden második ember lábát.

Watakuki 2016.02.21. 18:13:52

Csak kevés csapatnak adatik meg egy ilyen hasznos, szorgalmas és hűséges játékos, mint nekünk Marchisio.

Rikoo 2016.02.21. 22:32:29

@Shyr Kahn: szép fogalmazás, de pont a lényeget nem látod az egészben.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1850) bajnokság (3373) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1646) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2426) meccsek (4141) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása