Agnelli: „Az olasz futball leszállóágban van”

Agnelli Andrea_szakallal reszvenyesek gyulesen.jpgA Juventus elnöke, Andrea Agnelli nemrégiben hosszabb bemutatót tartott az olasz futball jelenlegi helyzetéről, összehasonlítva a kontinens egyéb, rivális bajnokságainak helyzetével.

A klub pénteken rekord szintű, háromszáz millió eurót meghaladó forgalomról számolt be részvényeseinek, ám ennek ellenére Andrea Agnelli úgy véli, hogy az olasz klubok képtelenek felvenni a versenyt angol, spanyol és német bajnokságok együtteseivel.

„Akkor minden rendben lenne?” - tette fel a kérdést Andrea Agnelli, miután az angol klubokat határozta meg követendő példaként a részvényeseknek tartott gyűlésen.

„Nem. Csupán minimális elfogulatlansággal és a feltétlen támogatás mellőzésével kell a helyzetre tekinteni, és nyilvánvalók a progresszív hanyatlás jelei az olasz futballközegben.

Egyesek azzal érvelnek, hogy mivel Olaszország egésze, tehát az összes szektor érintett a recesszióban, akkor a futballipar növekedése, bár ez kisebb, mint a többi országban, megelégedésre adhat okot.

Sajnos ez a magyarázat nem állja meg a helyét, mivel a növekedés kizárólag a televíziós jogoknak tudható be.

Kevesebb, mint húsz éve Anglia, Spanyolország és Németország példaként tekintett Olaszországra. Ma minden tekintetben megelőztek minket: jövedelem, gazdasági fenntarthatóság, sporteredmények, stadionok telítettsége és UEFA helyezés.

Ma azért harcolunk, hogy megvédjük negyedik helyünket az UEFA koefficiensek tekintetében Portugáliával szemben.”

Az Öreg Hölgy elnöke örömmel nyilatkozott arról, hogy a Juventus visszatért Európa tíz legnagyobb klubja közé pénzforgalom tekintetében, azonban egyúttal az olasz klubok szerkezetéből adott korlátozottságot is kihangsúlyozta.

„A pénzforgalom, amelyről ma beszámolhatunk, megerősíti a Juventus top tízes helyzetét a világ klubjainak tekintetében, és az UEFA rangsorban előrébb léptünk.

Ugyanakkor versenytársaink, így a Real Madrid, Bayern München, Manchester United és a Barcelona, alaposan leszakítottak minket.

Egyetlen olasz klub se volt képes tartani velük a lépést, amely egyértelműen mutatja, hogy futballunkat megmérgezi a klubok szerkezetéből adódó korlátozottság.”

Andrea Agnelli felszólította a Serie A többi klubját, hogy kövesse a Juventus által mutatott példát, mivel jelenleg az olasz futball csak növeli lemaradását.

„Mindössze tíz éve a Serie A és a Bundesliga meccsnapok ugyanazt a jövedelmet generálták, kissé lemaradva a La Liga mögött, a sort pedig a Premier League vezette.

Már akkor is mi voltunk a teknősök ebben a versenyben, mára azonban inkább csigához méltó a teljesítményünk.

A Bundesliga és a La Liga ma már kétszeres bevételt generál a mi stadionjainkhoz viszonyítva, amely idén nem érte el a kétszáz millió eurót. Ennek pedig ötödét, vagyis húsz százalékát a Juventus Stadium adja.

Az utóbbi az ország egyetlen modern létesítménye, azonban a Serie A további 19 stadionnal rendelkezik. Ez így korántsem kielégítő.

A futball a szurkolókról szól, azonban a szurkolók és a családok már nem látogatják az olasz stadionokat. Egyesek a televíziós közvetítések nagyfokú elérhetőségét okolják mindezért, ami elég furcsa érvelés, hiszen a televíziós pénzek nélkül az olasz futball kimúlt volna már lassú halálban. És így is ki fog pusztulni, ha a klubok nem tesznek eleget a mutatkozó kettős kihívásnak.

Itthon el kell érnünk, hogy a szurkolók visszatérjenek a népszerű stadionok lelátóira. A Juventus, köszönhetően a Juventus Stadium adottságainak, olyan szintet ért el, hogy kijelenthetjük, kilencvenöt százalékos a lelátók kihasználtsága, lassan az a meglepő, amikor nincs telt ház. A Serie A többi csapatának esetében ez az érték ötven százalék alatti és tovább süllyed.

Ezen kívül pedig ott a külföld jelentette kihívás. Az olasz futball eltűnt a nagy nyugati piacok tévéképernyőiről, és mindeközben nem tett szert új piacokra.

A Juventus megpróbál javítani ezen a helyzeten. A külföldi túrák és a közösségi média révén új lehetőségek nyílnak meg, illetve új piacok révén növelhetjük bevételeinket.

Azonban a Juventus fejlődése nem lehet teljes, ha a teljes termékben, vagyis a Serie A-ban érdekelt felek nem cselekszenek ugyanígy.

Néhány évvel ezelőtt megjelent egy könyv Simon Kupertől, melynek címe Football Against The Enemy.

A könyvben a következő olvasható: »Amikor az angol futballszurkoló jobb életre vágyik, Olaszországba utazik, ahol megtalálja a legjobb játékosokat, a mérkőzéseket a televízió teljességükben közvetíti, valamint számos sportújság is elérhető. Ezen kívül az időjárás is kellemes.«

Ez volt a Serie A az angolok számára húsz éve.

Mindezt nem nosztalgia miatt említem meg. Mindezt az ambíció mondatja velem, miszerint a Serie A-nak vissza kell térnie ahhoz, hogy ez jelentse a referenciapontot futball tekintetében.” - zárta beszédét céltudatosan a Juventus elnöke.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr936830975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The king of alibis 2014.10.25. 13:33:09

Erre most jöttél rá te kis se@@dugasz?

niccolo 2014.10.25. 14:01:06

Ez a bohóc,nem Allegri. Gianni Agnelli(Andrea nagyapja)elnőksége alatt a fél világot legyőzték a 40-50 éves Stadio Comunaléban. Nem a stadionban van a hiba,a vezetőségben!

venember83 2014.10.25. 14:04:44

Lehetne hozzászólni a cikk tartalmával kapcsolatban, vagy igazándiból mindegy, miről is szól a cikk, csak szidni lehessen Agnellit, Marottát és az aktuális edzőt?

Tony. 2014.10.25. 14:46:37

Azt hiszem Agnelli egy lángelme!

babo0410 2014.10.25. 14:53:43

@venember83: Pont ezt akartam írni.
@norbi9107: @niccolo: Agnelli már ezt mondja mióta idejött. Csak sajnos egyelőre süket fülekre talál. Viszont a stadionok állapota fontos, mert ha a stadion romos, a szurkolók kevésbé akarnak kimenni, mintha egy szép, új stadionban nézhetik meg a kedvencüket. Kivéve, ha azok olyan produkciót mutatnak, mint a megyeiben. De Olaszországban nagyon fontos lenne, hogy új stadionok épüljenek, és ezzel a meccsnapi bevételeket növeljék a csapatok. Nagyon nagy változás kéne az olasz fociban is. Főleg szemléletváltásra lenne szükség. És ha ez bekövetkezne, akkor lehetne változás. Szerintem, ha most elkezdenék azonnal a változásokat, akkor 5 éven belül érezhető lenne a javulás. Nagyon örülök, hogy Agnelli ennyire törődik az olasz focival. De abban nem értek egyet, hogy leszálló ágban lenne az olasz foci. Szerintem inkább most kezdett el egy kicsit felívelni, habár a nagy változások kellenek ahhoz, hogy a régi szintre emelkedhessen az olasz foci. Mert most kicsit megindult felfelé, de sajnos ez az emelkedés a reformok nélkül meg fog rekedni egy szinten, ami nem lesz elég. És abban sem értek egyet, hogy a portugál focival szemben harcolnunk kéne a 4. helyért. A Portugálok nagyon jó idénye kiesik idén, és a kanyarban se lesznek. Feltéve, ha az olaszok hozzák minimum az eddigi teljesítményt. Habár ennél több kéne. Az EL-t komolyan kell venni, a BL csapatoknak, így nekünk is, fel kéne fogni végre, hogy a BL-ben nagyobb sebességre van szükség, az öregeket meg a BL-ben el kell felejteni.

pedronegro (törölt) 2014.10.25. 15:02:50

Elértük a 300 millás forgalmat, szerintem ez egy nagyon szép teljesítmény ahhoz képest hogy a csapat egy nagy nulla a nemzetközi színtéren. Agnelli ezzel is csak megerősítette amit eddig is tudtunk hogy egy nagyon jó gazdasági vezető ilyen szempontból jó kezekben vagyunk, de mivel idén se éljük túl, nagy valószínűséggel, a BL csoportkört így továbbra se várhatunk komolyabb fejlődést. Ördögi kör, sose lesz ennek vége.

babo0410 2014.10.25. 15:25:11

@venember83: A bevételek csökkennek sajnos. De ettől még a bajnokság javuló tendenciát mutat. A Napoli a Fior, a Roma és a Juve is jók (még ha idén kcsit döcög is a Napoli és a Fior szekere). És ráadásul végre az EL-ben is jobb teljesítményt nyújtanak. Szerintem most elindult valami, ami mellé kellenek a reformok, és akkor a rossz tendencia megváltoztatható lenne. A bevételek alapján egyedül a német bajnokság fejlődik, az angol stagnál a spanyol meg nagyobb ütemben süllyed, mint az olasz. Az UEFA pontok alapján viszont pont az látszik, hogy az angol bajnokság eddig gyengébb, mint korábban, a spanyolok nagyon jók, a németek is, és jelenleg az olasz bajnokság a BL-beli bénázások ellenére is jól tartja magát a pontok tekintetében.

Drughi Di Bianconeri 2014.10.25. 15:43:28

Valaki nem adna 1 kis lőszert... ? :D

Vagy legalább; nem lehetne bevezetni a "Némítás" vagy "Elrejtés" funkciót ?

babo0410 2014.10.25. 16:26:47

@Drughi Di Bianconeri: Egyszerű. Ha nem tetszik valaki hsz-e ugord át. De arra nincsen szükség, hogy minden hsz-em után idejössz, és valami hatalmas tahóságot ideokádj. Ezt végre befejezhetnéd. Nem unod még ezt a hányingerkeltő stílust? Ha nem tetszik a hsz-em ugord át. Nem kell elolvasni. Reagálni meg pláne nem kell rá. Pláne a te stílusodban nem. Egyébként te kritizálsz engem, miközben egy értelmes hsz-t nem tudsz leírni, csak mindig mindenkit kritizálni. Mert neked soha nem jó semmi. Szerintem előbb magadban gondolkozz.

Drughi Di Bianconeri 2014.10.25. 16:37:19

@babo0410: Nézd meg az előző cikknél írtam pár értelmes hozzászólást, azonban Te érdemben képtelen voltál arra reagálni,csak azt hajtod,hogy Pirlo mekkora szar (ami igaz is,de több tiszteletet érdemel), meg,hogy Allegri mekkora király,a csapat mekkora király,az olasz foci mekkora király már....
Ja,hogy a tények,statisztikák,látottak mindennek ellentmondanak ?
Nem számít,te akkor is megmagyarázod :D

Amúgy meg nehéz átugrani a hozzászólásaidat,mert minden 2. a tiéd :(

babo0410 2014.10.25. 16:39:46

@Drughi Di Bianconeri: Olvasgasd újra a hsz-eimet. Én csak a puszta tényeket írtam le. Arról nem tehetek, hogy te csak a feketét látod mindenben.

benssz 2014.10.26. 21:20:20

nemakarok kötözködni de: "a Serie A további 19 stadionnal rendelkezik." a Milán és a Sinter nem 1 stadiont használ? akkor a csak további 18 nem?

niccolo 2014.10.26. 22:25:27

@benssz: igy igaz, és a Róma-Lazio, Genoa-Sampdoria is egyet használ.lehet még a veronaiak is.

ToTTy-Juve 2014.10.28. 17:26:02

Agnelli tökéletesen jól látja a helyzetet és tényleg mellette szóljon, hogy fel is tud mutatni valamit az elnöksége alatt. A gazdasági helyzet és a stadion mellett a csapat is sokat fejlődött, hála Conténak és - bár fáj kimondani - Barmottának. 3-4 éve a bajnoki 7. és nemzetközi kupa nélkül (ha volt is felejthetős) álltunk. Most ha már van egy viszonylag biztos gazdasági alapunk, és egy viszonylag erős keretünk, innen már csak tényleg a többi top-csapat megközelítése lehet a cél. A lemaradásunk nagy, de legalább nekünk van esélyünk, mert már elindult valami. Ugyanígy a Roma is, viszont más utat járnak be. Ők elébb egy jó csapatot építettek, de pénzügyilek alig van fejlődés. Azt kell mondjam, hogy szerintem 1-2 éven belül kifullad a próbálkozásuk, elfogy a pénzük és csak abban reménykedhetnek, hogy mielőtt ismét visszaesnek, nyernek valamit. Velük szemben nekünk biztos pénzügyünkel hosszabb időre van alapunk az élpítkezésre és valjuk be, azt sem gondoltuk volna 3 évvel ezelőtt, hogy itt leszünk most. Amiben pedig Agnellinek igaza van minket nem feleszt tovább az, hogy egyeduralkodóak vagyunk itthon - és még néhány itteni hozzászóló kiválló észrevétele - köszönjük meg a Rómának, hogy ilyen versenyhelyzetet teremt és rákényszerítenek minket a javulásra, a fejlődésre. A Serie A-ba igazoló játékosok valahogy itt beszürkülnek, ezért nem is vonzó. Amint megfelelő stadionok, reklámlehetőségek és piaca lesz a focinak, megindul a bajnokság fellendülése, és szerintem ez Angnelli üzenet: ne csak külföldi játékosokba öljnek pénz, fejlesszék a stadionokat, a TV-ket, a reklámokat, teremtsenek pénzt és aztán jöhetnek a sztárok.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (910) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9905) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2429) meccsek (4149) mercato (4135) nyilatkozat (7433) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása